AF-es motorszám

2002.07.26. 18:03

Az ekormanyzat.hu oldalon található adatbázis szerint az autó nem lopott.

Tisztelt Uram!

A napokban vásároltam egy Peugeot 405-ös típusú autót a piacon. Az eladó egy kereskedő volt, aki beszámította az eladónak az autót.
Az eladóval később találkoztam. A motorszáma AF-fel kezdődik (AF1CW84005869AF). Az autót 2002. február 20-án vizsgázatták le, és 2004-ig érvényes a műszakija.
A vásárláskor nem volt eredetiségvizsgálata. Én úgy tudtam, hogy ezt a vevőnek kell elintéznie. Amikor elvittem eredetiségvizsgálatra, akkor azt mondta az illető, hogy nem vállalja, mert kicserélték a tűzfalát. Szerinte, vagy lopott a motor, vagy külföldről hozták.
Egy autószerelő szerint viszont a fent leírt paraméterek szerint nem lehet probléma. Így hívtam egy másik céget, akik majd megcsinálják az eredetiségvizsgálatot.
Kérdésem, hogy lehet-e lopott az autó, illetve mi a teendő, ha nem találom a tulajdonost, és nem tudom visszaszerezni a pénzem?
Az ekormanyzat.hu oldalon található adatbázis szerint az autó nem lopott, nem áll körözés alatt, és a forgalmija érvényes. Lehet-e nekem problémám, később ha el akarom adni?

Üdvözlettel:
Peer Ákos

Tisztelt Peer úr!

Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy az eredetvizsgálat sem tudja kiszúrni a lopott gépjárműveket.
A motorszám kötelező eleme a forgalminak, kicserélt motor esetén ezt a körülményt a forgalmiban is át kell vezetni. Az átütött motorszám kiszűrhető kell, hogy legyen. Ha a motorszám nem azonos a forgalmiban feltüntetettel, illetve manipulált, biztos, hogy gond van az autóval, azt javaslom, hogy ne vásárolja meg.
Ha az eladót a lakcím alapján nem találja, és alapos a bűncselekmény gyanúja, akkor feljelentést lehet tenni a rendőrségen, de fennáll a veszélye, hogy a gépkocsit elkobozzák. Ez esetben a vételárat polgári peres úton megpróbálhatja visszaszerezni, de ez igencsak nehézkes a gyakorlatban.

Tisztelettel:
Dr. Bodolai László