Eltitkolt hiba

2002.10.04. 09:50

Az autó jobban sérült, mint ahogy a vételkor közölték velem. Sérülési hibákból adandóan jóval kevesebb pénzért tudnák beszámolni új autó vásárlásakor.

Tisztelt ügyvéd úr!

Februárban vásároltam egy Ford Escort típusú személygépkocsit, kereskedőtől. Adásvételkor állapotfelvétel történt, amely a motorháztető cseréjét és fényezését jelölte meg előzőleg elvégzett munkaként.

Most három Ford kereskedésben voltam, ahol megállapították, hogy az autó jobban volt sérült, mint ahogy a vételkor közölték velem. Sérülési hibákból adandóan jóval kevesebb pénzért tudnák beszámolni új autó vásárlásakor. Nálam az autó nem sérült cascó van rá. Mit tudok tenni ilyen esetben?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel Paulik István

Tisztelt Paulik úr!

Az eladó felel a rejtett hibáért, főleg, ha szándékosan eltitkolta. Kérhet árleszálítást, illetve, ha így nem fűződik érdeke az autó megvásárlásához vagy megtartásához, akár az egész ügylet visszacsinálását is követelheti.

Ez persze csak a jogszabályok által felkínált lehetőség, a gyakorlati érvényesítése általában nehezebb, mivel ha az eladó nem hajlandó elismerni, illetve fizetni, akkor bírósági úton lehet érvényesíteni a követelést. Mindenesetre próbálja meg.

Tisztelettel:
Dr. Bodolai László