Ki a felelős a közút állapotáért?

2002.12.20. 12:29

Azt hittem defekt, de az autó viselkedése nem változott.

Kedves Autójogász,

A mai (2002-12-05) nap egy 2x2 sávos út belső sávjában haladtam, amikor a szembejövő autó elhaladásakor egy hangos csattanást hallottam. Azt hittem defekt, de az autó viselkedése nem változott. Ekkor vettem észre, hogy a szembe jövő sávokban apró rozsdás vasdarabnak tűnő tárgyak vannak szétszóródva. Az autóval félreálltam és láttam, hogy a bal első ajtó alján van egy horpadás, valamint a küszöbről egy 10cm-es darabon teljesen lejött a festék, alatta minden fémtiszta, sőt, a fém is roncsolódott kissé. Sajnos teljesen a kocsi alá nem tudtam nézni, majd holnap reggel.
Kérdésem, lehet-e ez ügyben tenni valamit a kár megtérülése érdekében (gyanítom semmit), vagy javíttassam meg és örüljek, hogy nincs nagyobb baj? A CASCO önrésze 150 ezer Ft, tehat így is - úgy is én fizetnék!

Köszönet a válaszért!
MP.

Tisztelt MP!

A közút tisztántartásáról a közút kezelője gondoskodik, e kötelezettségének felróható megszegésével okozott kárt köteles megtéríteni.
Annak bizonyítása, hogy a kárt a kezelő felróható mulasztása okozta, a károsultat terheli. A felróhatóság jelen esetben akkor állapítható meg, ha a felcsapódott, valamint az úttesten észlelt vasdarabok már régebben, legalább jó néhány órája ott voltak, vagy nem oly rég kerültek ugyan oda, de a szennyeződésről a kezelő bejelentést kapott, ennek ellenére annak eltakarításáról nem gondoskodott. A kártérítési követelést a kár keletkezését követően haladéktalanul kell a közút kezelőjéhez bejelenteni.
A kár megtérítése attól is követelhető, aki a vasdaraboknak az úttestre kerüléséért felel.

Tisztelettel:
Autójogász