Gyárilag törött?

2003.02.27. 16:06

A szerelő megnézte, és kapásból annyit mondott, hogy ez javítva volt.

Tisztelt Autójogász!

2002 júliusában újonnan vásároltam egy Honda Civic típusú gépkocsit. 2002 decemberének végén egy márkaszervízben történt látogatás során rákérdeztem egy apróságra amit nemrégiben vettem észre a nem egészen fél éves autómon.
A jobb oldali ajtó nem áll teljesen síkban a a mellete levő lemezzel. Az ajtó ablak melletti felső szélén ("váll-résznél") kb 1 mm-rel kintebb van, míg az ajtólemez közepe beljebb esik kb. 1 mm-rel, legalul pedig a felső részhez hasonlóan kilóg a síkból.
Laikusnak - mint jómagam - fel sem tűnik szinte a dolog. A szerelő megnézte, és kapásból annyit mondott, hogy ez javítva volt. A jobb hátsó lámpát, illetve ennek hézagjait megvizsgálva ezt ő csak tovább erősítette.

Természetesen meglepődtem, hiszen én új autót vettem, semmiféle javításról nem tájékoztattak, és természetesen nem volt törve-javítva az autó a vásárlás óta.
Ezek után egy útszéli autókereskedésben megnézettem festékvastagságmérővel, hogy volt-e fújva, javítva az autó, de ott a normál gyári festégvastagság látszott. Ők azt mondták, hogy "gyári javítás" történt.
Kérdezném, hogy mit tehetek az ügyben, milyen lehetőségeim vannak? Kártérítést kérhetek? Javítást kérhetek? (Ha javítást kérek, akkor a megbontás látszani fog a csavarokon, illesztéseken, és a kocsi majdani eladásakor egy hozzáértő egyből kiböki azt, és értékcsökkenést fog hangoztatni.)
Előre is köszönöm válaszát,

Tisztelettel,
Szabó Péter

Tisztelt Szabó úr!

Ha Ön a kocsit nem értékcsökkentként vásárolta, kérheti a hiba kijavítását, vagy megfelelő árleszállítást követelhet, illetőleg ha a hiba 15 napon - tartalékjármű biztosítása esetén 30 napon - belül értékcsökkenés nélkül nem javítható ki, az autó kicserélését is követelheti. Utóbbi esetben azonban meg kell térítenie a beszerzéskori valós értékhez képest a kicserélésig történt használat folytán fölmerült értékcsökkenést.

Tisztelettel:
Autójogász

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.