Külföldi állampolgár autót venne

2003.02.27. 16:19

A magyarországi gépkocsitulajdon-szerzéshez bejelentett magyarországi tartózkodási hellyel, ehhez pedig tartózkodási engedéllyel kell rendelkeznie.

Tisztelt Autójogász!

A következő problémával fordulok Önhöz: mit kell tennem ahhoz, hogy külföldi állampolgárként Magyarországon autót vásárolhassak és azt használhassam is, ha Magyarországon tartozkodom?

Mielőbbi megtisztelő válaszát várva, üdvözlettel:
Józsa Máté

Tisztelt Józsa Úr!

A magyarországi gépkocsitulajdon-szerzéshez bejelentett magyarországi tartózkodási hellyel, ehhez pedig tartózkodási engedéllyel kell rendelkeznie.
Tartózkodási engedélyt a Magyarországon érvényes tartózkodási vízummal (amely egyszeri vagy többszöri beutazásra és kilencven napot meghaladó, de általában legfeljebb egy év időtartamú és meghatározott [pl.: munkavállalás vagy más jövedelemszerzés, tanulmányok folytatása stb.] célú magyarországi tartózkodásra további külön engedély nélkül jogosít) tartózkodó külföldi kérelmére - a tartózkodási idő meghosszabbítása céljából - a területi idegenrendészeti hatóság tartózkodási engedélyt adhat ki.
Ezen általános szabályon túl tartózkodási engedély más körülményekre figyelemmel (pl.: családegyesítés, humanitárius megfontolások) is adható.

Tisztelettel:
Autójogász

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.