Kötelező biztosító

2003.03.04. 14:55

A hitelnyújtás feltételeit a bank határozza meg.

Tisztelt Autójogász!

Hitelre vásároltam egy Daewoo Matiz autót 2001 nyarán. Kötelezően előírták, hogy az AXA-Colonia biztosítónál kössek kötelező felelősségbiztosítást és Cascót.

Előírhatja-e a kereskedő vagy a hitelező bank, hogy melyik biztosítónál kössek kötelező felelősségbiztosítást?
Előírhatja-e a kereskedő vagy a hitelező bank, hogy Cascót is fizessek, és hogy melyik biztosítónál?

A munkahelyemen is próbálkoztak kötelezően előírni, hogy melyik banknál "kell" folyószámlát nyitni, hogy a fizetésünket banki átutalással fizethessék ki. Bankközi átutalás esetén jutalékot kell fizetni, amit így a cég megspórolt volna. Az akkori Bankfelügyelettől kapott tájékoztatás értelmében azzal szerződök, akivel akarok, az átutalással kapcsolatos költségek az átutalás kezdeményezőjét (a céget) terhelik. A cég dolgozói körében addig ment az agitáció, amíg kb. 90% az adott banknál kötött szerződést. Ezt követően feledésbe merült a "kötelező bankválasztás".
Megérzésem szerint nagyon hasonló dologról van szó az autóra kötött biztosítás esetében is.

Üdvözlettel:
Tóth Péter

Tisztelt Tóth Úr!

A hitelnyújtás feltételeit a bank határozza meg. Adott esetben elképzelhető, hogy valamely biztosító a kötelező felelősségbiztosítást olyan feltételekkel köti meg, amelyek hitelbiztosítéki szempontból más biztosító szolgáltatásánál a hitel nyújtója részére kedvezőbbek.
Ilyenkor, feltéve, hogy az ügyfél részére nem jelent indokolatlan hátrányt, nem kifogásolható annak meghatározása, hogy az ügyfél mely biztosítóval kössön felelősségbiztosítást. Egyebekben az ilyen kikötés aggályos.

Tisztelettel:
Autójogász