Fizetés helyett feljelentés

2003.03.19. 16:15

Mint kiderült, a biztosító feljelentett engem és velem együtt a károsultat is csalás gyanújával.

Tisztelet Autójogász!

Egy régóta húzódó biztosítási ügyben szeretném a segítségét/véleményét kérni.
Elég gubancos és hosszú történet, de megpróbálom a lényeget leírni:
Még 1999 június 27-én volt egy balesetem szgk.-val, egy tipikus utoléréses ütközés ahol én voltam a vétkes. A biztosító társaságnál kértem a gk. kárrendezését az érvényes cascóm alapján. A biztosítóval egyességi kárrendezésben állapodtunk meg amit Ők egy egyességi levél formájában alá is írtak, majd később velem is aláíratták, és majd utalják a pénzt...
Hát a pénz nem jött, de kb. 3-4 hét múlva egy levél igen, hogy vigyem be a kijavított autómat pótszemlére (vagy valami ilyesmire) a biztosítóhoz. Ott egy 1/2 órát nézegette vagy 3 ember majd megköszönték és viszlát! Kérdésemre, hogy van-e valami gond, nem feleltek. Pénz továbbra se jött. Én kitartóan érdeklődtem telefonon, de semmi. (akit kerestem épp soha nem volt ott)
Majd kb. 2 hét múlva kaptam egy idézést az egyik rendőrkapitányságról vádlottként! Mint kiderült, a biztosító feljelentett engem és velem együtt a károsultat is csalás gyanújával. Kihallgatás, bíróság (vagy 4x), igazságügyi szakértői vélemények tömkelege...

A lényeg:
A vádak alól a bíróság felmentett minket, mivel az általa kirendelt szakértői testület egybehangzó véleménnyel megállapította, hogy a két gépkocsi ütközött egymással.
Kérdésem:
Ezáltal úgy érzem, jogosult vagyok kárigényemre, plusz az azóta eltelt időszakra vonatkozó kamatokra!? Most azt szeretném megtudni, hogy mennyi az az összeg amit a jogaim által benyújthatok a biztosító felé kárigényként kamatokkal együtt, ha az akkor általuk meghatározott kár 756.000.- volt?

Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel:
Simon Gábor

Tisztelt Simon Úr!

Az egyezségben meghatározott összeget - ha az az Ön által írt 750.000,- Ft volt, akkor annyit - mindenképp követelheti.
Azon felül az egyezségben rögzített fizetési határidőtől, ha az nem került volna rögzítésre, a kár bekövetkeztétől számítva megilleti Önt a késedelmi kamat is, aminek mértéke eltérő megállapodás hiányában: 2001. december 31-éig terjedően évi 20, az azt követő időre évi 11 %.

Tisztelettel:
Autójogász


2001-ig az az évi 20% gondolom csak elírás, 12% az akkori költségvetési törvény szerint..

Vermes Attila

Tisztelt Vermes Úr!

Annyiból igaza van, hogy nem 2001-ig, hanem 2000. VIII. 31-ig 20 % a kamat. A törvény vonatkozó időállapota:

PTK. 232. § (1) A szerződéses kapcsolatokban - ha jogszabály kivételt nem tesz - kamat jár. Magánszemélyek egymás közti szerződési viszonyában kamat csak kikötés esetében jár.
(2) A kamat mértéke - ha jogszabály kivételt nem tesz, vagy a felek másként nem állapodnak meg - évi húsz százalék.

Tisztelettel,
Bodolai László