Gyorshajtás

2003.03.25. 16:42

Autóm lakott területen 50 helyett 98-cal haladt.

Tisztelt Cím!

Autóm lakott területen 50 helyett 98-cal haladt.
A rendőrségtől kijött papír szerint nyilatkoznom kell arról, hogy ki vezette a kocsit. Kérdéseim:
1. Jogszerű-e az, hogy a rendőrség rendszámom alapján adatot szolgáltat, és kiértesít engem?
2. Ha xy-t megnevezek azzal, hogy ő vezette a kocsit (kitalált cím,név), lehet ennek rám nézve káros következménye?
3. Ha megtagadom a nyilatkozat tételt (rendőrség szerint ehhez jogom van), akkor is megbüntethetnek?
4. Mikor úszhatom meg a legkisebb büntetéssel, illetve van-e törvényes kiskapu?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:
Gábor

Tisztelt Gábor!

A szabálysértési hatóság - jelen esetben a rendőrség - jogszerűen járt el, amikor a rendszám alapján nyilvántartott tulajdonost, azaz Önt nyilatkozatra hívta föl.
A gyakorlat szerint tanúkénti kihallgatására is sor kerül, aminek során igazmondási kötelezettség terheli: a valótlan adatközlés, amennyiben az bizonyítást nyer, akár hamis tanúzás miatti büntetőeljárást is maga után vonhat.
A hatóság előtti vallomástételt egyébként az tagadhatja meg, aki az eljárás alá vont személy hozzátartozója, illetőleg az, aki magát vagy hozzátartozóját bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésével vádolná, az ezzel kapcsolatos kérdésben.
A nyilatkozattétel, illetve a tanúvallomás megtagadása önmagában nem, csak akkor járhat szankcióval, ha nem megalapozottan történik; ilyenkor 500,-tól 5.000,- (bíróság előtti eljárásban 10.000,-) Ft-ig terjedő rendbírság szabható ki. A rendbírság nem azonos az ügy érdemében (a gyorshajtás miatt) alkalmazott szankcióval, mindkettőre igaz azonban, hogy a határozat megalapozottságát az azt meghozó hatóságnak kell bizonyítania.
Ha tehát Ön megtagadja a vallomástételt, csak akkor állapíthatják meg az Ön terhére a szabálysértés elkövetését, ha az kellőképp bizonyított.

Tisztelettel:
Autójogász