Szavatosság újra

2003.04.02. 15:28

Én úgy gondolom, hogy a régi gumik visszaszerelésével az autó nem menne át a vizsgán és a szóbeli megegyezés szerint egy friss műszakis autót vásároltam.

Tisztelt Autójogász Úr!

A napokban vettem egy kereskedésben egy autót. A kereskedő intézte a vizsgáztatást, és az ott lévő ismerős szerelő látta, hogy a motorból folyik az olaj, illetve hogy a két hátsó gumi belül teljesen le van kopva, ami miatt az autó hátsó gumiját ki kellett cserélni, hogy átmenjen a vizsgán.
Amikor én az autót átvettem ugyanaz a két gumi volt rajta, mint ami miatt nem engedték át a vizsgán és a motorolaj folyás, aminek megszüntetését kértük a kereskedőtől, nem lett megjavítva. Ezen kívül kértem még a kereskedőt, hogy rakjon bele egy rendes akkumulátort, mert ami bent van (44Ah, 2l-es motorhoz) nem megfelelő.
Kérdésem az, hogy a kereskedőnek vannak-e kötelességei ebben az esetben, vagy hagyhatja az egészet, mert mindent nekem kell fizetni. Én úgy gondolom, hogy a régi gumik visszaszerelésével az autó nem menne át a vizsgán és a szóbeli megegyezés szerint egy friss műszakis autót vásároltam.
Szeretném továbbá tudni, hogy ha használt autót vásárol az ember egy kereskedésben, és valamely hiba röviddel utána kiderül (pl. folyik a motorból az olaj stb), akkor van-e valamilyen felelőssége emiatt a kereskedőnek.

Köszönettel:
Kornél

Tisztelt Uram!

Amennyiben Ön hibákat észlel a gépjárműben, mielőtt elviszi a kereskedőtől, akkor kérheti annak kijavítását, illetve árleszállítással is próbálkozhat.
Ha a kereskedő ennek nem tesz eleget, akkor nem érdemes a gépjárművet megvásárolni. Ha a gépjármű elvitele után észleli a hibát, különösen ha rejtett hibáról van szó, akkor is megilleti a Polgári Törvénykönyvben meghatározott szavatossági jog, amely alapesetben 6 hónapig érvényesíthető.

Üdvözlettel:
Bodolai László