Parkolási pótdíj ismét

2003.04.09. 11:27

Bár a bizonyítási teher a parkolási társuláson van, érdemes a parkolási jegyeket megőrizni, mert elég lyukas a rendszer.

Tisztelt Autójogász!

Parkolódíjjal kapcsolatban szeretnék Öntől kérdezni.
Kaptam egy levelet valamelyik parkolási társulástól, miszerint két hónapja itt és itt parkoltam, de nem fizettem be a parkolási díjat, fizessek most X ezer Ft pótdíjat.
-Egyrészt szerintem befizettem, mert ritkán járok a belvárosban, és akkor mindig veszek jegyet, esetleg az ellenőr nem vette észre. Az, hogy két parkolóőr nem látott parkolójegyet az autómon, bizonyítja, hogy fizető időben, valóban parkolójegy nélkül vagy a parkolójegy érvényességi idején túl parkoltam?
-Egyáltalán honnan kéne emlékeznem, hogy ki vezette oda az autómat? Hárman is használjuk a családi autót, össze-vissza, kinek mikor kell. Kit vehetnek elő ilyenkor felelősként?
-Milyen törvény/rendelet/előírás kötelez engem, vagy egyáltalán bárkit arra, hogy megtartsam életem végéig a parkolójegyeket, hátha eszébe jutok valamelyik sápszedőnek tizenöt év múlva?
-Kinek kell ez esetben bizonyítania? (gondolom a vádlónak)

Válaszát köszönöm:
Tóth István

Tisztelt Tóth úr!

A parkolási díj megfizetéséért a gépjármű regisztrált tulajdonosa felel. Ha ön kölcsönadta az autót, a díj megfizetését továbbháríthatja, de ettől függetlenül a parkolási társulás felé önnek kell teljesíteni, illetve a bírósági eljárást és az esetleges végrehajtást ön ellen indítják.
Bár a bizonyítási teher a parkolási társuláson van, érdemes a parkolási jegyeket megőrizni, mert elég lyukas a rendszer. Elvileg bekerülhet a pótdíjasok adatbázisába úgy is, hogy nem tud róla.
Ha esetleg túllépte az időt, és kapott "mikuláscsomagot" megtörténhet, hogy valaki viccből levette a szélvédőről. Mivel újabban le is fényképezik az autót, ön csak a megőrzött jeggyel tudja bizonyítani igazát. Díjfizetési igényét akár öt évig is érvényesítheti a társulás, tehát bármennyire körülményes, érdemes a jegyet gyűjteni.

Tisztelettel,
Bodolai László