Katonaság

2003.04.24. 15:56

Véleményem szerint nem lehet összemosni a két alkalmasságot, hiszen egészen más célból készül az egészségügyi vizsgálat.

Kedves Autójogász!

Érdeklődnék, hogy milyen tapasztatai vannak a katonai alkalmatlanság miatti jogosítvány bevonással kapcsolatban.
Engem pszichológiai okok miatt alkalmatlannak minősítettek a második sorozásomon, és ezért nagy valószínűséggel felülvizsgálja a jogosítványom.
A fő elvi kifogásom, hogy én már egy éve ugyanezekre az orvosi papírokra kaptam az I-t.
Ha állapotom miatt alkalmatlan vagyok autóvezetésre, akkor nem azonnal (az első sorozás után) kellett volna a jogosítványt felülvizsgálni? Mert így igencsak büntetés szaga van a dolognak, ami szerintem az alkotmányos jogaimmal nem összeegyeztethető.
Mik a kilátásaim az ön meglátása szerint?

Üdvözlettel,
Kovács János

Tisztelt Kovács úr!

Ilyen jellegű tapasztalataim nincsenek, olyannyira alkalmasnak találtak katonának, hogy egy évet kellett lehúznom 1988-ban Zalaegerszegen.
Véleményem szerint nem lehet összemosni a két alkalmasságot, hiszen egészen más célból készül az egészségügyi vizsgálat. Attól, hogy valaki katonának alkalmatlan, nem jelenti automatikusan azt, hogy jogosítványa sem lehet, ezt az alkalmatlansági okként diagnosztizált betegség, és az alkalmassági feltételeket megállapító jogszabályok szerint kell elbírálni.

Tisztelettel,
Dr. Bodolai László