Átvert a kereskedő?

2003.09.25. 12:55
Első körben a kereskedőhöz forduljanak panasszal...
Tisztelt Autójogász!

Az alábbi problémával állok szemben:
2003. 07.28-án vásároltunk egy Skoda Fabia Classic 1.4 Combi használt, 2 éves személyautót kereskedőn keresztül, de az adásvételi szerződésen csak az előző tulajdonos szerepel, vagyis a kereskedés a közvetítő, ugyanis hitelre vásároltuk.
Weltautó garanciát is vásároltunk hozzá. Amikor az autót megvettük, a kereskedésben közölték velünk, hogy minden általuk árusított autón állapotfelmérést végeznek, melyről mi dokumentumokat nem kaptunk.
A napokban az autónkat egy másik szervizbe vittük, ahol megállapították, hogy a fékbetétek teljesen elkoptak, illetve a fékdob is cserére szorul, amely hibák normális esetben 200.000 km körül jönnek elő (a szerviz állítása szerint). Tekintettel arra, hogy az autóban 40.000 km van és 38.000 km-rel vásároltuk egy hónappal ezelőtt, véleményünk szerint ez rejtett hibának minősül.
Kíváncsian várom az Ön véleményét is, illetve válaszát arra vonatkozóan is, hogy a weltautó garancia ebben az esetben felhasználható-e, illetve mi a teendő?

Mielőbbi válaszát várva maradok tisztelettel,
L.Zsuzsa

Tisztelt Zsuzsa!

Véleményem szerint nem csak rejtett hiba, hanem elképzelhető, hogy a kilométerszámlálót is manipulálták.
Kérdés, hogy van-e önöknél olyan dokumentum, ami bizonyítja, hogy a kereskedőn keresztül vásárolták, illetve pontosan mit takar a Weltauto garancia?
Mindenképpen próbáljanak érdeklődni a márkaszerviznél, ahol az autót rendszeresen szervizelték, milyen kilométeróraállást rögzítettek utoljára, esetleg az előző tulajdonost is meg lehet kérdezni erről.
Első körben a kereskedőhöz forduljanak panasszal, ha tagadná, hogy rajta keresztül történt az adásvétel, és nem teljesíti szavatossági kötelezettségét, forduljanak az előző tulajdonoshoz, neki is érdeke tanusítani, hogy autókereskedésen keresztül értékesítette az autót.

Tisztelettel:
Bodolai László