Értékcsökkent Punto vásárlása

2003.10.30. 15:26

A kereskedők ezt nem teszik meg általában, hiszen az érdekük nem ezt diktálja.

Tisztel Autójogász!

A következőkben szeretném kikérni a véleményét:
Vásároltam egy 3 éves Fiat Puntot egy kereskedőtől. A vásárlás után 3 hétre elvittem szerelőhöz, hogy tetessek bele központizárat és rádiót. A szerelő hivta fel a figyelmemet, hogy az autóm már egyszer össze volt törve.
Engem errôl a kereskedő egy szóval sem tájékoztatott. Kiderült, hogy a jobb hátsó és a csomagtartó ajtaját ki kellett cserélni. Az ajtókból a lopásgátók hiányoztak valamint a hátsó ablakon levő gravírozás le van kaparva. Az autónak nem jó az első kerék összetartása, valamint a hátulja furcsa nyikorgó hangokat hallat. Gyanakszom rá, hogy ez is ettől van.
Azt tudom, hogy ilyenkor kérhetek árcsökkentést a kocsiból. A kérdésem az lenne, hogy ezt a követelésemet akkor is teljesíthetem-e, ha az autónak nincsen különösebb baja? És milyen mértékű lehet ez a követelés?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Genye Éva

Tisztelt Hölgyem!

Az eladónak kötelessége tájékoztatni a vevőt minden olyan körülményről, amely az autó értékét befolyásolja

, mint tudjuk egy korábbi karambol minenképpen ezek közé tartozik.
Más kérdés, hogy a kereskedők ezt nem teszik meg általában, hiszen az érdekük nem ezt diktálja. Az árcsökkentést akkor is követelheti elvileg, ha az autónak nincs különösebb baja, hiszen árcsökkentő tényező még egy újrafényezés is. Ha ennek a mértékét nem sikerül közös megegyezéssel megállapítani, akkor csak polgári peres úton, szakértő bevonásával érhet célt.
Javaslom egy előzetes szakvélemény elkészíttetését értékbecsléssel, és evvel felfegyverkezve kell leülni tárgyalni a kereskedővel.

Üdvözlettel:
Dr. Bodolai László

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.