Üzembetartó és a forgalmi

2004.04.30. 18:30

Tisztelt Autójogász!

Egy egyszerű kérdésem lenne. Abban az esetben, ha azt szeretném, hogy a forgalmi engedélyen más legyen a tulajdonos és más az üzembentartó, akkor mit és hogyan kell ráírni a szerződésre, hogy ez egyértelmű legyen. A forgalmiban csak az üzemben tartó adatai szerepelnek és ha jól tudom, akkor ezt az adásvételi szerződés alapján töltik ki.

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Fábián László

Tisztelt Fábián László!

A jelenlegi szabályozás szerint üzemben tartó a jármű tulajdonosa, vagy az, akit a jármű jogszerű üzemeltetésére szerződés vagy más igazolt jogcím alapján a járműnyilvántartásba bejegyeztek. Ha más a tulajdonos, mint az üzembentartó, akkor ezt az adásvételi szerződésben vagy egy külön megállapodásban rögzíteni kell, ez azonban a forgalmi engedély kitöltését nem fogja érinteni, mivel az ekkor is csak az üzembentartó adatait tartalmazza. A jármű tulajdonosának jogait ez azonban nem korlátozza, mivel a szerződés vagy megállapodás bemutatásával bejelentheti a hatóságoknak az üzembentartó személyének megváltozását, azaz a forgalmi engedélyt átirathatja a saját vagy más üzembentartó nevére. A tulajdonjog igazolására a gépjármű törzskönyve szolgál, ezt azonban nem kell magunknál tartani a közlekedésnél.

Üdvözlettel

Dr. Bodolai László

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.