Jelentős sebességtúllépés kiszámítása

2004.04.30. 18:46

Tisztelt Autójogász!

Úgy tudom, hogy a jelentős sebességtúllépés (ahol a komolyabb büntetések, jogosítvány bevonások kezdődnek) jogi definíciója szerint 100 km/h legnagyobb megengedett sebesség alatt 50%-os, afölött 30%-os túllépés. Kérdésem, hogy a hazánkban gyakran előforduló 100 km/h-s legnagyobb megengedett sebességű útszakaszok melyik kategóriába tartoznak, azaz 130 vagy 150 km/h-nál valósul meg a jelentős sebességtúllépés?Kapcsolódó kérdés: a fentieken túl, beletartozik-e a jelentős sebességtúllépés definíciójába az adott gyorshajtó jármű fogalmi engedély szerinti fajtája? Azaz pl. autópályán egy tehergépkocsi számára (amelynek megengedett legnagyobb sebessége 80 km/h) mikor valósul meg jelentős sebességtúllépés? 120 vagy 169 km/h-nál, esetleg más sebességhatárnál? Melyik rendelet rendelkezik ezekről a kérdésekről?

Köszönettel,

Csordás Győző

Tisztelt Csordás Győző!

Három dologra kell figyelni: az első a KRESZ, a második a szabálysértési törvény, a harmadik a gépjármű forgalmi engedélye, amiben a műszaki adatoknál beírhatják, hogy a gépjármű max. hány km/órával közlekedhet. A szabálysértési törvény szerint aki a KRESZ-ben km/órában meghatározott vagy az út mentén jelzőtáblával km/órában jelzett sebességet 100 km/órát meg nem haladó sebességkorlátozás (a 100 km-es sebességkorlátozás is ide tartozik) esetén legalább a felével, 100 km/órát meghaladó sebességkorlátozás esetén legalább a harmadával túllépi, szabálysértést követ el. A KRESZ a legnagyobb sebesség meghatározásánál különbséget tesz személygépkocsi és tehergépkocsi közt, így értelemszerűen a szabálysértés elkövetésekor a sebességkorlátozást a jármű típusa szerint kell számításba venni. Személygépkocsi autópályán 130 km/órával mehet, így jelentős sebességtúllépést 173 km/óra sebességgel követi el a vezetője, míg egy tehergépkocsi pályán 80-nal mehet, így a szabálysértést 120 km/óra sebességgel követi el. Ha azonban a forgalmiban pl. a jármű max. sebessége is meg van határozva és az előzőeknél alacsonyabban, azt kell figyelembe venni.

Üdvözlettel

Dr. Bodolai László

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.