Minden kategóriára eltiltanak?

2004.04.30. 18:48

Tisztelt Autójogász!

Ha a motorommal gyorshajtást követek el, ami miatt "elveszik a jogosítványomat", az mit jelent? Eltiltanak az A kategóriás járművek vezetésétől vagy az összes jogosítványban szereplő kategóriától?

Üdv.

Székely Sándor

Tisztelt Székely Sándor!

A szabálysértési törvény és a büntető törvénykönyv is lehetővé teszi, hogy a járművezetéstől eltiltást csak meghatározott járműkategóriára kelljen kiszabni. A szabálysértés miatti eltiltás hónaptól egy évig terjedhet, vagy meghatározott feltétel teljesítésétől függ pl. utánképzés, a bűncselekmény elkövetése miatt alkalmazott jogosítvány bevonás 1 évtől 10 évig terjedhet vagy végleges is lehet. Mind az időtartam, mind az érintett kategóriák vonatkozásában figyelembe veszik az elkövetés körülményeit, a cselekmény súlyosságát. Azoknál a hivatásos járművezetőknél pl., akik a szolgálatukat kifogástalanul látják el, és pihenőidejükben saját - más kategóriába tartozó - járművekkel követnek el közlekedési bűncselekményt vagy szabálysértést általában nem szokták bevonni a munkájuk ellátásához szükséges kategóriát.

Üdvözlettel

Dr. Bodolai László

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.