AF-es motorszám és külföld

2004.04.30. 18:06

Tisztelt Autójogász!

Az autómat 4 éve felújítottam, erősen korrodált volt a karosszéria, így az alvázszámot is ki kellett vágni. Ezt hivatalosan bejelentettem, elvittem eredetvizsgálatra és kapott az autó új AF-es alvázszámot. Azóta is használom, minden rendben. Viszont azt hallottam régebben, hogy ilyen AF-es alvázszámú autóval nem lehet külföldre utazni. Azt kérdezném, hogy ez tényleg így van-e vagy ez csak afféle mendemonda. Ha mégis igaz, hogy nem léphetem át vele a határt, akkor azért az EU-ba utazhatok-e vele, vagy oda sem?

Molnár Adrián

Tisztelt Molnár Adrián

Levele alapján Önnél a "jármű azonosító jellel történő utólagos ellátására került sor", mégpedig azért, mert : "az azonosító jel természetes elhasználódás (korrózió), vagy roncsolódás következtében nem volt megállapítható, ezért az előzetes eredetiség vizsgálat megállapításának figyelembevételével, a közlekedési hatóság a jármű műszaki megvizsgálása során ezt megállapította". Gondolom gépjárművének okmányaiban az AF-es alvázszám egyértelműen rögzítésre került, így elviekben semmi akadálya annak, hogy külföldre utazzon. Az mindenesetre tény, hogy egy esetleges külföldi ellenőrzés alkalmával számíthat arra, hogy az ilyen alvázszámnak alaposan utánanéznek, ez abból adódik, hogy az ilyen alvázszámokat a hatóság a jármű bűncselekményből származása illetve bűncselekmény általi érintettsége esetén is alkalmazza.

Üdvözlettel

Dr. Bodolai László

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.