Helyezzék gondokság alá a mozgáskorlátozottat?

2009.04.15. 10:38

Tisztelt Autójogász!

Vidéki önkormányzat hozhat-e olyan döntést, hogy csak akkor jár a súlyadókedvezmény a halmozottan sérült (értelmi és mozgássérült) gyermek szülőjének, ha a szülő gyermekét gondnokság alá helyezteti. A gyermeket otthonukban nevelik a szülők, csecsemő korától kezdve.

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A mozgáskorlátozottak adókedvezménye az elmúlt évben több, felzúdulást kiváltó változáson esett át. Jelenleg adómentes lehet:
- a súlyos mozgáskorlátozott személy,
- a súlyos mozgáskorlátozott kiskorú, illetve
- a cselekvőképességet korlátozó (kizáró) gondnokság alatt álló súlyos mozgáskorlátozott nagykorú személyt rendszeresen szállító, vele közös háztartásban élő szülő (nevelőszülő, mostoha- és örökbefogadó szülő is)
tulajdonában (és egyidejűleg üzemben tartásában is) lévő egy darab, 100 kilowatt teljesítményt el nem érő személygépkocsi, amennyiben a mentesség igénybe vevője a gépjármű tulajdonosa és üzemben tartója is egy személyben.

Az Önök esetében, ha nem a mozgáskorlátozott tulajdonában és üzemben tartásában áll a gépkocsi, hanem a szülők nevén van, csak akkor kaphatnak adómentességet, ha a gyermeket gondnokság alá helyeztetik, és ezt igazolják. A másik megoldás, hogy a mozgáskorlátozott személyt jegyeztetik be tulajdonosnak és üzemben tartónak egyaránt.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István