Eladtam, bejelentettem

2009.04.21. 11:48

Tisztelt Autójogász!

2003-ban eladtam az autóm teljesen szabályos adásvételi szerződéssel, majd ezt be is jelentetten az önkormányzatnál 3 nap múlva, hogy töröljék az akkor még súlyadónak hívott illetéket. Erről papírt is kaptam, majd később levélben a határozatot, hogy törölték.

A tavalyi évtől aztán elkezdődött a kálvária. Évente több alkalommal is kaptam felszólító leveleket, hogy fizessem be az 5 éve eladott autóm után az immár teljesítményadót és az elmaradás utáni bírságokat. Megkeresésemre kiderült, hogy az autó még mindig az én nevemen van, és hogy ők évente kétszer a BM-es adatbázisból megkapják a területileg illetékes tulajdonosok nevét. Ez alapján állítják ki a csekkeket. Nekem évente 3-4 alkalommal be kell mennem veszekedni az önkormányzathoz, és már a lassan 6 éves adásvételi szerződésem is kezd elkopni. Hol tudom végre elrendezni, hogy az egykori autóm végre lekerüljön a nevemről?

A válaszát köszönöm:

H.T.

Tisztelt H.T.!

Javasolnám, hogy problémájával keresse fel az okmányirodát, és kezdeményezze, hogy az autót írják át az új tulajdonos nevére. Ez sem történik meg azonnal, de talán közelebb visz a megoldáshoz, ugyanis ha a vevő nem tesz eleget az okmányirodai felszólításnak a gépjármű átírására, az autót kivonják a forgalomból és megbírságolják a vevőt.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István