Derült égből végrehajtás

2009.05.11. 16:08

Tisztelt Autójogász!

Néhány hónapja megvettem első autómat… Annak rendje s módja szerint megkötöttük az adásvételi szerződést, gyári kulcsok, forgalmi, törzskönyv, szervizkönyv stb. átadásra került. Eredetiségvizsgálat rendben megtörtént. Az okmányirodában átíráskor megfizettem az illetéket, régi forgalmit, törzskönyvet leadtam. A tulajdonváltozást bejegyezték, forgalmit, törzskönyvet kiállították, tehát minden szabályszerűen történt, ahogy az a "nagykönyvben" meg van írva.

Úgy két hónappal később kaptam a lakhelyem szerinti okmányirodától egy határozatot, miszerint az autót ideiglenesen kivonják a forgalomból, mert a bírósági végrehajtó azt lefoglalta, és megkereste evégett az illetékes okmányirodát. A határozat utalt rá, hogy ilyen esetben mérlegelési joga az okmányirodának nincs, intézkednie kell a forgalomból kivonás felől, ha jogszerű, ha nem… Kifogással, igényperrel érvényesíthetem jogaim.

Természetesen első döbbenetem elmúltával utánamentem az előzményeknek, és a következő derült ki: a végrehajtási eljárás az ellen folyik (legyen A), akitől még az eladó (azaz B) vette az autót. A végrehajtó először ekkor kérte a foglalás bejegyzését "A" lakhelye szerinti okmányirodától, de azt akkor elutasították, mert "B" tulajdonjogát már időközben bejegyezték a gépjármű-nyilvántartásba, mire a foglalási jegyzőkönyv beért az okmányirodához.

"B" aztán eladta nekem (C-nek) az autót. Az én tulajdonjogomat is gond nélkül bejegyezték. A végrehajtó azonban fenntartotta foglalási kérelmét, ezért azt az én lakhelyem szerinti okmányiroda már bejegyezte, és az autót a forgalomból kivonta. A végrehajtási törvényt tanulmányozva a következőket okoskodtam ki: lefoglalni csak az adós tulajdonát lehet. A foglalás ugyanakkor elidegenítési tilalmat keletkeztet. Ha a végrehajtó jogsértően jár el, akkor kifogással, illetve igényperrel élhetek.

Kérdésem, hogy elveszíthetem-e az autót annak ellenére, hogy annak bejegyzett tulajdonosa vagyok, sőt, az eladó is bejegyzett tulajdonos volt. Feltételezem, sem az ő, sem az én tulajdonjogom nem írták volna át, ha elidegenítési tilalom van az autón. Ha pedig én vagyok a tulajdonos, akkor a végrehajtónak itt már nincs mit keresnie… ha viszont így van, akkor kifogást kell benyújtanom, vagy igénypert indítani? Főleg az aggaszt, hogy enyém maradhat-e a kocsi, mert költöttem rá, és mi tagadás, a szívemhez nőtt.

Segítségét köszönve tisztelettel:

H. Ákos

Tisztelt H. Ákos!

Ön mint jóhiszemű, ellenérték fejében szerző fél elvileg mind a végrehajtási kifogást, mind a végrehajtási igénypert megalapozottan kezdeményezheti. Pontosan át kell tekinteni a tulajdonváltozások és a végrehajtási cselekmények egymáshoz képesti időpontjait és tartamát, ennek alapján lehet megállapítani, hogy mennyire megalapozott és jogszerű-e a végrehajtási cselekmény. Mivel ebben az ügyben bármi elképzelhető, a leghelyesebb, ha ügyvédet fogad, aki a konkrétumok ismeretében tud segítséget nyújtani.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István