Nekem jött, elengedtem, aztán beperelt

2009.05.21. 16:12

Tisztelt Autójogász!

A történet az lenne, hogy álltam be egy parkolóba kb. 5 km/h sebességgel, szabályosan 2 autó közé. Egyszer csak megjelent egy nagy sebességgel haladó motoros, aki nem tudott már megállni, és nekiment az autóm első sárvédőjének. Egyetlen hibám, hogy nem indexeltem. (De amikor az eset történt, az autó helyzete és mozgása egyértelműen 2 autó közé parkolás volt.) Az események után kiderült, hogy a motorosnak nincs is jogosítványa a motorra, és a motor nem is az övé volt, a motoron nem volt biztosítás sem. Így – bár az autómban keletkezett kár kifizetése a motorosra hárult volna (se jogosítvány, se biztosítás) – ettől akkor eltekintettem, mert nem volt nagy a kár (sárvédő horpadt csak be). Ezek után mindenki ment a dolgára tovább.

Pár napja a bíróságtól kaptam papírt, hogy a motoros beperelt, mert akkor eltörte a lábát, és így akadályoztatva lett az iskolai tanulmányaiban (ezek szerint törött lábbal nem lehet iskolába járni…) és ezért fizessek neki 3,5 millió forint kártérítést. Mi ilyenkor a teendőm? Lehetséges ez?

A motorosnak sem jogosítványa, sem papírjai, sőt, a motor nem is az övé volt (a motor azóta érdekes módon eltűnt), biztosítása nem volt, gyorsan is hajtott (fékezett ő, csak már nem tudott megállni), még az autómban keletkezett kár megfizetésétől is eltekintettem, pedig alig 1 éves az autó.

Köszönettel:

B. István

Tisztelt B. István!

Magyarországon bárkit bármiért be lehet perelni. A motoros a felperes, neki kell bizonyítania, hogy milyen körülmények között sérült meg, ez kinek róható fel. Ezt viszont rendőri helyszínelés, illetőleg tanúk hiányában elég nehéz bizonyítani. A bíróság emellett több szempontot fog vizsgálni a jogellenesség, felróhatóság, ok-okozati összefüggés tárgykörében. Önnek a keresetlevél tartalmára, illetve majd a per során tett állításokra kell reagálnia, valamint, ha a per úgy alakul, hogy adatok támasztják alá az Önt ért kárt, viszontkeresetben kérheti annak megtérítését.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István