A kereskedő nem adja át a megvásárolt autót

2009.06.15. 10:51

Tisztelt Autójogász!

A következő, véleményem szerint messzemenően jogellenes gépkocsi-márkakereskedői magatartással kapcsolatosan szeretnék Önöktől tanácsot kérni.

2009. február 6-án egy új, Opel Astra Classic típusú gépkocsit vásároltam egy Opel-márkakereskedéstől használtautó-beszámítással. Március 9-én átutaltam a vételár nagy részét. 2009. február 27-én megtörtént a gépkocsi nevemre írása is, melyről akkor szereztem tudomást, amikor 2009. április 3-án megkaptam a gépjárműadóról szóló határozatot. Ekkor tudtam meg a gépkocsim rendszámát is. Azóta a kereskedésben folyamatosan hitegetnek, és nyilvánvalóan szándékosan félretájékoztatnak. Általában azt mondják, hogy egy-két héten belül biztosan megkapom az autót. Április végén személyes megbeszélést folytattam a cégvezetővel, amely során kiderült, hogy továbbra sem hajlandó az átadás időpontját kitűzni, illetve a használt gépkocsim átadására nem ad lehetőséget. A beszélgetés végén ráadásul egyértelműen megfenyegetett, hogy amennyiben nem maradok nyugton, akkor ő egyoldalúan módosítja a használt autóm beszámítását.

Ezt követően elkezdtem keresni az új autóhoz tartozó törzskönyvet. Az okmányirodában megtudtam, hogy a törzskönyvön a CIB Credit Zrt. javára elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve. Megkeresésemre azt a tájékoztatást adták, hogy a nevem és a rendszámom alapján velem jogviszonyba nem állnak, náluk nincsen a törzskönyvem, viszont azt ígérték, hogy átnézik a rendszerüket alváz és motorszám alapján. Ez meg is történt, majd telefonon felhívtak, és közölték velem, hogy semmilyen tájékoztatást nem adhatnak nekem, mert nem állnak velem jogviszonyban, az autókereskedéssel viszont igen, azaz tényleg hitelt vettek fel a gépkocsimra elidegenítési és terhelési tilalommal. Mindezek mellett a kereskedésben április eleje óta azt állítják egy rendszám nélküli gépkocsiról, hogy az az én tulajdonom. Egy másik, de szintén a láncolathoz tartozó kereskedés vezetője már olyan ígéretet is tett, hogy még aznap átadják az autómat, de ezt sem tartották be. Két ügyvédi felszólítást is küldtünk a kereskedésnek, melyekre a mai napig nem reagáltak. 2009. május 14-én a rendőrséghez fordultam, eddig onnan sem kaptam visszajelzést.

Kérem, amennyiben lehetséges, adjanak tanácsot az ügyemben! (Hova fordulhatok, és mit tehetek még?)

Köszönettel:

F. Péter

Tisztelt F. Péter!

Mivel az eladó kereskedés nem teljesítette a szerződésben foglaltakat, a szerződés tartalmilag nem jött létre, nem teljesült, ön álljon el a szerződéstől és követelje vissza pénzét és a beszámított gépkocsiját. Az ügyvédi képviseletről szerencsés volna továbbra is igénybe vennie, ilyenkor bármi kisülhet. Ön helyesen megtette a rendőrégi feljelentést is, a rendőrségi eljárás megy a maga útján, majd kiderül, hogy lehet-e büntetőjogilag is értékelni ezt a szituációt. Máshová nem szükséges fordulnia, ha hamarosan nem tudják rendezni ezt az ügyet a kereskedéssel, a bírósághoz kell keresetet benyújtania.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István