10 nap után elromlott

2009.06.18. 12:27

Tisztelt Autójogász!

A következő komplex probléma megoldására várnék Öntől jogorvoslatot:

Vásároltam egy Renault Clio 1.5 dci személygépkocsit 2009.04.30-án, ami 2004.12. hónapban lett forgalomba helyezve. A gépjárművet 10. napja használtam, amikor az M3-as autópályán hazafelé tartva Budapestre leállt az autó alattam. (Addig kb. 100 km-t tettem meg vele.) Hívtam a szervizt, és az autót bevittük, nagyobb lett a baj, mint ahogy első körben gondoltam. Rejtett hiba! A probléma oka: az autóban tönkrement a nagynyomású szivattyú. Ennek cseréjére és a porlasztócsúcsok felújítására lenne szükség ahhoz, hogy ismét működőképes legyen az autó. Ez nekem bruttó 282 000 Ft-ba kerülne.

Közben felhívtam a volt tulajdonost, aki magánszemély, hogy szeretném, ha kétharmad részben hozzájárulna a javítási költségeimhez, de Ő erre azt mondta, megtekintett állapotban vettem meg az autót, nem fizet. Még hozzáfűzném, hogy az autóról részletes állapotfelmérés készült, amit a CIB Credit Zrt. készíttetett (lízingelt az autó), és az adásvételi szerződés 4. pontjában azt íratta alá velünk a bank (ez a CIB mondhatni belső jogásza által szerkesztett adásvételi): „A Szállító (eladó) a gépjármű műszaki állapotáról, esetleges sérüléseiről, rejtett hibáiról részletesen tájékoztatta a Vevőt, aki ezeket tudomásul vette. A Szállító kijelenti, hogy a jövőben előforduló hibáiért szavatosságot nem vállal.”

Hogy tud valaki tájékoztatni valakit rejtett hibákról? Illetve követelhetek-e valamilyen kártérítési összeget az eladótól, aki magánszemély? Kell-e az eladónak vállalni valamilyen felelősséget az autó műszaki állapotát illetően, és ez törvény szerint hány nap az eladástól számítva? A jármű még nem került a nevemre, mert szervizben van, esetleg elállhatok még a szerződéstől, a banktól és az eladótól is?

Várom mielőbbi válaszát, köszönettel:

B. Balázs

Tisztelt B. Balázs!

A Ptk. 306. §-a értelmében a jogosult akkor követelhet árleszállítást vagy számolhatja föl a szerződést, ha a teljesítés hibás. Az eladó hibásan teljesít, ha a szolgáltatott dolog nem felel meg a teljesítéskor a törvényes vagy a szerződésben meghatározott tulajdonságoknak. Használt gépkocsira kötött adásvételi szerződés esetében a törvényes tulajdonság azt jelenti, hogy a gépkocsi az életkorával és futásteljesítményével arányos műszaki állapotban van. A szerződéses tulajdonság ettől több, egyéb szerződésbeli kikötés lehet, azok a műszaki jellemzők pl., amiket az állapotfelmérő lap tartalmaz.

A szolgáltatásnak a teljesítéskor kell hibásnak lennie. Az ezt követően mutatkozó hiba esetén a teljesítést csak akkor lehet hibásnak tekinteni, ha a hiba alapja, oka a teljesítés idején már fennállott, tehát rejtett hibáról van szó.

Az aláírt szerződés értelmében az eladó a gépkocsi jövőben előforduló hibáiért szavatosságot nem vállal. A rejtett hibára vonatkozó szerencsétlen megfogalmazás és az előbb idézett pont alapján a hiba jellege, a vételárhoz viszonyított mértéke és még esetleg egyéb értékelhető körülmények alapján kevéssé valószínű (de nem kizárt), hogy sikerrel el tud állni a szerződéstől.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István