MÁV biztosítós ügyek

2009.06.22. 11:04

Tisztelt Autójogász!

Egy személygépjárműre szeretnék újra kötelező biztosítást kötni a napokban, ehhez kérném tanácsát. Mire számíthatok, mik lesznek a nehézségek, ha lesznek?

A történet a következő: Érvényes MÁV biztosítással rendelkeztem 2007.12.31-ig, ám 10. hóban autómat összetörtem önhibámból, más résztvevő nélkül, tehát semmilyen biztosítási folyamat nem vette kezdetét. Autóm a garázsomban pihent a felújításra várva. Még ki is vonattam ideiglenesen a forgalomból 2008.06. hóig. Közben a MÁV biztosító, mint tudjuk, megszűnt, de 2008-ra nem is fizettem be a csekkeket, amiket küldtek, mert ugye ki lett vonva a forgalomból, meg egy üzemképtelen autóra feleslegesnek tartottam.

Most kész az autó, újra régi fényében ragyog. Tehát a napokban szeretnék rá újra kötelezőt kötni. Mennyire lesz ez nehéz? Ugyanis nincs átkötési időszak, nem új tulajdonos miatt kell ezt kötni. És a mai napig nem kaptam meg a MÁV által beígért kártörténeti igazolást. Szerintem már nem is fogom. Mondjuk úgyis A00 volt. A MÁV-os biztosítást neten kötöttem, ami után postán kellett volna kapnom a szerződést is, de ilyet se kaptam, csak a csekkeket. Mivel csekkem volt (a rendőr pedig ezt nézi), nem hiányoltam a szerződést. Tehát a kötvényszámomat sem tudom.

Előre is köszönöm válaszát, tanácsát.

Singer

Tisztelt Singer!

Az autót kivonatta a forgalomból ideiglenesen, de gondolom, ezt nem jelentette be a biztosítónál, és nem kérte a biztosítás szünetelését. Ez azt jelenti, hogy az azóta eltelt időszakra rendeznie kellett volna a biztosítást, mivel a forgalomból kivonás bejelentése nélkül a biztosítási díjfizetési kötelezettség nem szünetel. Ha a biztosítás díjnemfizetéssel szűnik meg, ugyanannál a biztosítónál kell újrakötni. A MÁV biztosító most felszámolás alatt van, biztosítást újra ilyen esetben sem köthet. Forduljon a biztosító ügyfélszolgálatához, hogy rendezné az elmaradt időszakot, kérjen kötvényszámot és kártörténeti igazolást, ezzel kell másik biztosítónál próbálkoznia újabb biztosítást kötni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István