Kell-e menetlevelet vezetni?

2009.06.29. 10:42

Tisztelt Autójogász!

Menetlevél ügyben írok magának, mert teljesen össze vagyok kavarodva. Adott egy cég, amely vásárolt egy kishaszongépjárművet. Ezt az autót én mint cégen kívül eső tag vezetem. Az üzemanyag áfáját visszaigényeljük. Rakomány sosincs a kocsiban.

Ez esetben kell menetlevelet kitölteni (üzemanyag-áfa miatt)? Vagy mi a teendő? Igazoltatáskor mi történhet?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:

L. Máté

Tisztelt L. Máté!

A menetlevél vezetési kötelezettség továbbra is kiterjed a gazdálkodó szervezetekre, amelyek
a) a Magyar Köztársaság területén belföldi vagy nemzetközi forgalomban − ideértve az átmenő forgalmat is − közúti közlekedési szolgáltatást végeznek, illetőleg a Magyar Köztársaság területén közúti járművet (a továbbiakban: jármű) tartanak üzemben;
b) a Magyar Köztársaság területén kívül magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel ellátott járművel közúti áruszállítást vagy személyszállítást végeznek;
c) a külön jogszabályban meghatározott C1, C1+E, C, C+E, illetve D1, D1+E, D, D+E kategóriában érvényesített vezetői engedéllyel vezethető gépkocsival közúti áru- vagy személyszállítást végeznek.

A közúti forgalomban nem közúti közlekedési szolgáltatást végző tehergépkocsi, menetlevéllel vehet részt. Menetlevélként olyan okmány használható, amely legalább a következő adatokat tartalmazza:
a) az üzemben tartó megnevezése, székhelye és a gépjárművezető neve;
b) a jármű rendszáma, telephelye;
c) a rakományra vonatkozó adatok (az árutulajdonos által kiállított szállítólevél száma, a szállítmány megnevezése, mennyisége, származása, a csomagolás módja, veszélyes áruknál az ADR szerinti adatok), illetőleg a szállított személyek számára vonatkozó adatok az indulás, a megállások és az érkezés helyének (fel- és lerakodás) és idejének, a kilométeróra állásának, valamint a megtett kilométer-teljesítménynek a feltüntetésével. Ha rakományt nem szállít, akkor ezt kell feltüntetni.

A menetlevél vezetésének elmulasztása komoly bírságokkal jár.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István