Lopott motor az autóban

2001.02.20. 12:54

Vettem egy autót, amelyrôl kiderült, hogy lopott a motorja, sőt nem is olyan típusú, aminek benne kéne lennie.

Vettem egy autót, amelyrôl kiderült, hogy lopott a motorja, sôt nem is olyan típusú, aminek benne kéne lennie. Van eredetiségvizsgám, törzskönyvem. A kérdésem az lenne, hogy jól tudom-e, ha most feljelentést teszek, akkor lefoglalják az autót? A másik kérdésem: ha a motort kicserélem (az alváz tiszta!), és utána teszek feljelentést, akkor csak a motort foglalják le, ugye? Az autó nálam maradhat, ugye?
Elôre is köszönöm,
Géza

Kedves Géza!

Az eljárás attól függ, hogy jármű külföldről érkezett-e. Nyugat-Európában bevált gyakorlat, hogy az utólag beépített motor azonosítóját a műhelyben kiköszörülik, és az eredeti számot beütik. Amennyiben ez a te esetedre is igaz, gond nem lehet. Persze a házilagos motorszámot "AF" jellel le kell védeni. Ha a jármű motorját a száma alapján valóban körözik, -a konkrét ügytől függően- az eljárás máskép alakul, a járművet lefoglalhatják, de ez a gépkocsi tulajdonjogát nem befolyásolja, azt Ön fogja visszakapni.

Tisztelettel
Autójogász


Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszédo autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.