Az eltűnt jelzőtábla esete

2001.04.12. 09:53

Az "Elsőbbségadás kötelező" táblát a legutóbbi látogatásom óta elfújhatta a szél, alapos (kiszállásos) vizsgálattal is csak a lyukat találtam meg az aszfaltban. Az a 3 irány, ahol nem látható tábla, ezáltal egyenrangú lenne? Fel kell-e ismernem a szembe jövő forgalom számára állított stoptáblát és ebből következtetni, hogy az én oldalamon is lehetett ilyen?

Tisztelt Mándi úr!

A minap jártam egy általam már régebbről ismert kereszteződésben, ahol a legutóbbi látogatásom óta néhány dolog megváltozott. A találkozó utak mindegyike szilárd burkolatú. Az egyik útirány alárendelt, méghozzá egyik oldalról egy "Elsőbbségadás kötelező" táblával, a másik oldalról "Állj! Elsőbbségadás kötelező" (stop) táblával. A stoptábla oldalán levő út egyirányú, tehát az arra igyekvőket egy "Behajtani tilos" tábla állítja meg.

Az "Elsőbbségadás kötelező" táblát a legutóbbi látogatásom óta elfújta a szél, alapos (kiszállásos) vizsgálattal is csak a lyukat találtam meg az aszfaltban. Én abból az irányból érkeztem a kereszteződésbe, ahol ennek a táblának kellene állnia. Mivel nem áll, mi a helyzet az elsőbbség tekintetében? Az a 3 irány, ahol nem látható tábla, egyenrangú lenne? Fel kell-e ismernem a szembe jövő forgalom számára állított stoptáblát és ebből következtetni, hogy az én oldalamon is lehetett ilyen?
Mozsi

Kedves Mozsi!

A gépjármű veszélyes üzem, ebből fakadóan a járművezető felelőssége jóval nagyobb, mint más tevékenységet végzőnek. Ez a felelősség azonban nem terjedhet ki arra, hogy a sofőr a hiányzó jelzőtábla helyett logikailag következtessen annak szükségességére. Tehát amennyiben az elsőbbség-adás tábla eltűnik a helyéről, az esetleges baleset bekövetkezésekor a járművezető nem hibáztatható, ha a nem létező táblát nem vette figyelembe. Ilyenkor az út kezelője vagy az felel, aki a táblát eltávolította.
Amíg a Stop táblával szemben épen marad a fejére állított mackó sajt, vagyis az elsőbbségadás kötelező tábla, ez elegendő figyelem felhívás arra, hogy a főútvonalon haladó járműnek elsőbbséget kell adni.

Tisztelettel AutójogászDr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszédo autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.