Hazalátogatás külföldi kölcsönautóval

2001.05.02. 12:33

Egy német ismerősöm kölcsön adná az autóját, hogy hazamenjek vele Magyarországra. A kérdésem az lenne, hogy ez megoldható-e és amennyiben igen, hogyan. Vajon milyen papírok kellenek hozzá - pl.: ilyet találtam a neten: illetékes hatóság által láttamozott munkavállalási engedély - de mi ebben az esetben az illetékes hatóság?

Tisztelt Dr. Mándi Sándor!

Egy német ismerősöm kölcsön adná az autóját, hogy hazamenjek vele Magyarországra. A kérdésem az lenne, hogy ez megoldható-e és amennyiben igen, hogyan. Vajon milyen papírok kellenek hozzá - pl.: ilyet találtam a neten: illetékes hatóság által láttamozott munkavállalási engedély - de mi ebben az esetben az illetékes hatóság? Németországban tartózkodási engedéllyel rendelkezem.

Tartózkodási engedély, külföldi lakcím bejelentése megvan. Mi kell még hozzá, és egyáltalán be mehetek-e vele az országba, mert az roppant kellemetlen lenne, ha a határnál azt mondanák, nem.

Tisztelettel: Maródi Péter

Tisztelt Maródi Péter!

Ön ha tartózkodási engedéllyel rendelkezik Németországban, ennek nyilván vagy munkahelyi, vagy tanulmányi, vagy pedig családi okai vannak. Ilyen módon kint tartózkodásának okáról a munkahelye, esetleg az iskola, de végső soron a helyi idegenrendészeti hatóság tud igazolást adni. Bármely igazolás hitelességét az idegenrendészeti hatóság ellenjegyzése adja meg. A fentiek alapján, ha a megfelelő okmány mellé bemutatja a barátja által kiállított, a jármű kölcsönadásáról szóló magánokiratot, ez a vámhatóság számára elegendő kell legyen.

Tisztelettel AutójogászDr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszédo autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.