Motorcsere költségei

2001.06.05. 13:23

Immár elismerte a szerviz, hogy a motor hibás (a dugattyúk gyártási hibásak) és azt ajánlották fel, hogy kicserélik a teljes motort. Én erre megjegyeztem, hogy a gépkocsi ezáltal értékcsökkentté válik. Állításuk szerint az új motornak is ugyan az lesz a száma - ez önmagában is elég nehezen hihető - tehát a motorcseréről csak ők és én mint tulajdonos tudunk majd.

Tisztelt Dr. Mándi Sándor!

A kérdésem önhöz:
Milyen "papírok" szükségesek ha céges kisteherautóval (tehergépkocsinak vizsgáztatva) akarok külföldre utazni. A tehergépkocsi menetlevél illetve a zöldkártya gondolom szükséges.
Ezenkívül szükséges-e például angol nyelvű meghatalmazás az autó használatára vagy bármilyen más okmány?

Köszönettel, Nagy Zsolt

Tisztelt Nagy Zsolt!

Nem csak angol, hanem magyar nyelvű meghatalmazás is szükséges, mely tartalmazza a tulajdonos, a használó, és a jármű adatait, beleértve a használó útlevelének számát is.

Tisztelettel: Autójogász


Tisztelt Dr. Mándi Sándor Úr!

Sietős ügyintézés közben sajnos készült egy célfotó az egyik céges autónkról. Kérhetjük-e a fotót - vagy annak másolatát, annak érdekében, hogy könnyebben beazonosítható legyen a sofőr?
Válaszát előre is köszönve, Tisztelettel:
Egy fotogén sofőr

Kedves Fotogén Sofőr!

Ha gyönyörködni akar magában inkább hivatásos fotóshoz járjon, mert a rendőrségi fotók pocsékok. Ha a rendőrök nem állították le, ne a fotóalbumát próbálja kibővíteni, hanem találjon egy éppen Magyarországon tartózkodó külföldi személyt, aki a cégének vendége. Az ilyen vendégek szívesen elviszik a balhét, és a rendőrség nem fog utánajárni.

Vezessen óvatosan, Autójogász


Tisztelt Mándi Úr!

2001. februárjában vásároltam egy gyári új VW Polo tipusú gépkocsit és már az első indításnál hallottam, hogy hangos a motor. Másnap vissza is vittem a márkakereskedőhöz és kértem , hogy vizsgálják meg az autót, de a szerelő
"ránézésre" azt mondta, hogy majd csendesedik és hozzam vissza kb. 5000 km-nél.
Az autó nem csendesedett , hidegen kifejezetten hangos volt így nem vártam meg ötezret, négy hét után visszavittem 1500 km-el.
Immár elismerte a szerviz, hogy a motor hibás (a dugattyúk gyártási hibásak), és azt ajánlották fel, hogy kicserélik a teljes motort. Én erre megjegyeztem, hogy a gépkocsi ezáltal értékcsökkentté válik. Állításuk szerint az új motornak is ugyan az lesz a száma - ez önmagában is elég nehezen hihető - tehát a motorcseréről csak ők és én mint tulajdonos tudunk majd.

Véleményem szerint esetemben a gépkocsi csere indokolt, hiszen bármilyen más megoldás engem hátrányosan érintene.
Üdvözlettel: Szilágyi György

Tisztelt Szilágyi György!

Ha gyári új motorhoz gyári új szám kapcsolódik - különösen, ha ez megegyezik az eredetivel - Önt kár nem éri. Ha azonban a motorszámot "házilag" ütik be, akkor azt "AF" jellel kell levédeni, ami a jármű eladási értékének csökkenéséhez vezet. Ezért, valamint az ehhez kapcsolódó okmánycsere költségeiért a jármű-forgalmazó helyt kell hogy álljon.

A jármű cseréje, ha a javítás korrekten megoldható, nem indokolt.

Tisztelettel: Autójogász



Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszédo autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.