'Mikuláscsomagok' kezelése

2001.07.12. 13:42

Hozzám is gyakrabban jár a Mikulás a kelleténél. A megoldás egyszerű. A polgári jogügyletnél a szerződő fél köteles fizetni. Ennek elmulasztása esetén a fizetés peres úton kikényszeríthető. Annak bizonyítása, hogy ki a kötelezett, a felperes feladata.

Tisztelt Dr. Mándi Úr!

Azért fordultam Önhöz, mert már 3 nap szabadságom ment rá arra, hogy megtudjam, hogyan hozható be az országba az a Toyota Corolla amit az egyik rokonunktól, Svájcból kapnánk ajándékba. Eddig n+1 választ kaptam és mindenki mást mond.

Az adatok: Toyota Corolla, 10 éves, 30,000 km van benne, a rokonaim az első tulajdonosok, műszakilag (svájci szervíz állítása) teljesen jó, garázsban tartották, a Svájci környezetvédelmi előírásoknak teljesen megfelel.
Megkaptuk már a motorszámot, alvázszámot, évjáratot, a típusszámot, köbcenti és lóerő adatokat stb.
A kérdésem: a Schwacke-katalógushoz hol lehet hozzáférni, valamint hogy egy ajándékba kapott autót hogy lehet behozni magánszemélynek és ehhez mit kell intézni itthon és mit kell Svájcba.

Szíves válaszát előre is köszönöm!
Horváth Zsuzsa
(2001. 04. 24.)

Kedves Zsuzsa!

Az Schwacke-katalógus az interneten is elérhető, segíthet a www.kff.hu (Közlekedési Főfelügyelet) weblap is. Amennyiben az EU II. szabványnak a jármű megfelel, akkor az ajándékozásról szóló magánokirat bemutatásával meg kezdődhet a vámeljárás. A típusból azt gyanítom, hogy a járművet nem az EU-ban gyártották, ezért a 20% fogyasztási adó, a 25% áfa és a környezetvédelmi díj megfizetése mellett számolni kell a vámfizetési kötelezettséggel is, ami köbcentimétertől függően sávosan növekszik, és így ezek a terhek összesen akár meg is haladhatják az autó becsült értékét!
A vámolás menetébe iktatva újabb mintegy 20 ezer forint lesz a KPM vizsgálat, újabb kiadás az eredetiségvizsgálat, a műszaki vizsga. Rendszámot, törzskönyvet ezt követően ad ki az okmányiroda.

Tisztelettel: Autójogász


Tisztelt Mándi úr!

Szeretném megtudni azon gépjármű típusok listáját, melyek importját bármilyen egyéb jogszabály (pl: KPM rendelet) korlátoz. Az lenne a tisztelet teljes kérdésem, hogy hol juthatok hozzá ilyen listához.

Köszönettel: Kórodi-Juhász György
(2001. 05. 14.)

Tisztelt Kórodi-Juhász úr!

Misem egyszerőbb! Keresse meg az interneten a www.kff.hu weboldalt, ahol megkapja a megfelelő választ.

Tisztelettel: Autójogász


Tisztelt Autójogász

Kérdésem a parkoló helyeken összeszedett büntetőcédulákkal kapcsolatos. Valóban beindul a hírekben hallott kintlévőség-behajtási akció, illetve általában mit tehetünk ha már rendelkezünk pár darab ilyen be nem fizetett csekkel?

Mi a helyzet a nem azonosítható mozgássérült igazolványokkal?
Tisztelettel, Simon Ferenc
(2001. 05. 14.)

Tisztelt Simon úr!

A "Mikulás-csomagok" birtokában le kell mintázni Fickó nevű kutyánk magatartását és be kell húzni fülünket, farkunkat. Hozzám is gyakrabban jár a Mikulás a kelleténél. A megoldás egyszerű. A polgári jogügyletnél a szerződő fél köteles fizetni. Ennek elmulasztása esetén a fizetés peres úton kikényszeríthető. Annak bizonyítása, hogy ki a kötelezett, a felperes feladata.
Ha a járművet, mint az enyémet is többen, köztük külföldiek is használják, nincs könnyű helyzetben a felperes, mivel a tulajdonos nem vonható felelősségre az alkalmi használó kötelezettségvállalásaiért.

Tisztelettel: Autójogász


Tisztelt Autójogász!

Az alaphelyzet roppant egyszerű: az autóm az enyém, de a forgalmiban
üzembentartónként más van feltüntetve, mivel így 60 százalékkal olcsóbb a kötelező
biztosítás. A kérdések:
- Mik a teendők ilyen esetben, hogy közlekedés közben ne akadékoskodjanak a
szervek?
- Hogyan számolhatom el a saját vállalkozásom költségeként a benzint és az
amortizációt?

Köszönettel, Troják Miklós
(2001. 05. 15.)

Kedves Miklós!

A mondás szerint " nem lehet egyszerre élvezni az élet örömeit és szűznek is maradni". Ha a jármű üzembentartója nem az ön vállalkozása, az azzal kapcsolatos elszámolást sem végezheti el ön. Dönteni kell, melyik a kifizetődőbb megoldás. Amennyiben a jelenlegi helyzetet tartja fönn és a járművet nem a forgalmiba bejegyzett személy használja, készíteni kell egy használatba adási szerződést. Ezt az intézkedő rendőr általában elfogadja.

Tisztelettel: Autójogász



Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszédo autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.