Mgaba Mbegi látogatóban

2001.08.16. 08:57

Feltéve, hogy nem azért kérdezi így, mert a korábbi válaszok közt olvasta, megemlítem, hogy tanult kollégánk, "Mgaba Mbegi" említése, illetve a "vendégem volt, ő vezette a kocsimat" - duma plágium, tőlem származik.

Tisztelt Mándi Úr!

Az autóm totálkárra tört egy STOP-táblás kereszteződésben, a vétkes elismerte hibáját, a rendőrség helyszínelt, stb. A károkozó a baleset előtt 18 nappal kötött kötelező felelősségbiztosítást, és CASCO-t ugyanannál a biztosító társaságnál. Kárszakértő felmért, összeget megállapították EUROTAX módszerrel, a roncsot már el is adtam.
Viszont egy hónapja várok a kifizetésre, de állandóan azt közlik a biztosító ügyintézői, hogy a károkozó GFB adatai nincsenek a számítógépes rendszerükben. Elképesztő, de azóta a CASCO biztosítása már rögzítésre került (állítólag totálkáros lett az az autó is).

Hol van itt a jog érvényesítése, ha a vétlen - (ráadásul a baleset során a térdkalácsom porcából is letörött egy darab, tehát sérültem is) - bünhődik más gondatlansága miatt ?
Hogy lehetséges az, hogy a szabálysértő hamarabb jut pénzéhez, mint én?
Mit lehet tenni ennek a nevetséges indok ellen (értem, hogy nem került rögzítésre a számítógéprendszerükben a biztosítás, pedig a károkozó minden dokumentumot elfaxolt már hetekkel ezelőtt)?

Van-e a jogszabályban maximálva a kifizetés halasztása, vagy akár egy fél évig is várhatok hiába?

Válaszát előre is köszönöm, Mészáros Sándor
(2001. 07. 16.)

Kedves Sándor!

A biztosító és Ön között érvényes szerződés van, illetve az Önnek kárt okozó gépjármű tulajdonosa és a biztosító közti szerződés is biztosítja Ön számára a gyors és teljes kártalanítást. Amennyiben - és ez az Ön esetében így van - a biztosító indokolatlanul késlekedik a kifizetéssel, ez az érdeksérelem peres úton érvényesíthető. Gondoljon arra, hogy a baleset óta Ön kénytelen bérautót használni, melynek költségeit a biztosító szintén köteles megtéríteni. A sérüléséből fakadó gyógykezelés költségeiről, az átélt fájdalom és az anyós könnyei pénzben ki nem fejezhető értékéről nem is beszélve.

Tisztelettel Autójogász


Tisztelt Autójogász!

Következő problémával fordulok önhöz. A Bécsi úton az Árpád híd felé haladva az Új Udvar végénél van egy fásított háromszög (nem akarom igazán járdaszigetnek hívni, mert annál azért sokkal nagyobb). A munkahelyem itt van, mindig a Bécsi úton szoktam állni, de van, amikor csak ezen a szigeten találok parkolóhelyet. Egyszer munkából hazafelé jövet találtam egy szimpatikus hosszúkás cetlit amit általában azok a még szimpatikusabb fényképezőgépes akciónyugdíjasok szoktak hátrahagyni parkolási büntetés címszó alatt.

Semmilyen tábla nem tiltja a parkolást, nem akadályoztam sem a jármű-, sem a gyalogosforgalmat, és rajtam kívül azon a szigeten rendszeresen, minden nap szokott állni vagy 10-20 másik jármű is. Elképesztően unfair-nek tartom a büntetést, és elvi okokból nem szándékozom kifizetni (bár nem egy nagy összeg). Kérdésem az, hogy van-e valami legális megoldása a tiltakozásnak, vagy viszonozzam a tisztelt hatóság intoleranciáját egy "Mgaba Mbegi Szváziföldről a vendégem volt, ő vezette a kocsimat" dumával?
Segitségét előre is köszönöm, GE
(2001. 06. 20.)

Kedves GE!

Feltéve, hogy nem azért kérdezi így, mert a korábbi válaszok közt olvasta, megemlítem, hogy tanult kollégánk, "Mgaba Mbegi" említése, illetve a "vendégem volt, ő vezette a kocsimat" - duma plágium, tőlem származik. Sőt, ha pontos lakcímet is ír hozzá - mivel talán már említettem, hogy a megoldás tőlem származik - elsőrendű védelmet jelent az Ön számára. Ezt követően egy sör mellett ráérünk a forgalmi szituációt is elemezni, és eldönteni, hogy a másik 10-20 autót feljelentsük-e?

Tisztelettel Autójogász
U.I.: Ha nincs sör, jó a vörösbor is.


Kedves Mándi úr!

A múltkoriban a szokásos dolog történt velem: két korrupt rendőrbe botlottam. A történet röviden a következő: rossz sávba soroltam be kanyarodáshoz, és átléptem a záróvonalat, ráadásul index nélkül. Ezt szúrta ki két 'rendőr', megállítottak, és közölték velem, hogy kapok egy 10 ezer Ft-ról szóló csekket, de mikor meglátták, hogy kezdő vezetői engedélyem van, közölték, hogy bevonják azt, ott rögtön. A vége persze más lett, még az OTP-automatához is elkísértek.

A kérdésem a következő lenne: elvehetik-e a rendőrök a helyszínen a jogosítványt? Van-e különbség kezdő és nem kezdő jogosítvány között a büntetés kiszabásánál?
És még egy: be lehet-e szerezni valamely olyan dokumentumot, szabályzatot, mely tartalmazza, hogy milyen vétség után milyen büntetés jár? Én azt hiszem, mi csak autózunk, a rendőr megállít, annyit, és azt mond, amit akar.

Nagyon szépen köszönöm válaszát,
Oravecz Fruzsina
(2001. 07. 04.)

Kedves Fruzsi!

Ezért nem szabad külföldre járni, mert ugye Magyarországon - figyeljen egyszer oda, mint mond Pintért Sándor - korrupt rendőrök pedig nincsenek. Bár ha arra gondolok, hogy elkísérték az OTP-automatáig, ez mégis Magyarország, mert ilyen előzékeny a "szerv" csak Magyarországon lehet.
De ne féljen semmitől, háromszor veri ezt vissza a Belügyminisztérium Hüvelyk Matyija. (Vagy az inkább Ludas Matyi, esetleg a belső ellenőrzés?)

Egyébként, ha visszatérünk a valóságba, a rendőr a vezetői engedélyt csak ittas vezetés szabálysértésének vagy vétségének elkövetése esetén, illetve a közúti baleset okozása bűncselekmény kivételével (a baleset következménye súlyos testi sérülés) közlekedési bűncselekmény megvalósulásakor veheti el.
A kezdő vezetői engedély csak annyiban tér el az állandó vezetői engedélytől, hogy a vezetői engedély visszavonásával járó szabályszegések a 'kezdő' minősítés meghosszabbításával járnak és ez idő alatt a vezetési jogosultság korlátozott, például a kezdő vezető pótkocsit nem vontathat, motorkerékpáron utast nem szállíthat.

Tisztelettel Autójogász


Tisztelt Mándi Sándor úr!

Az alábbi ügyben szeretném a tanácsát kérni.
Kb. 2 hete Egerben, a strand mellet egy kis utcában helyszíni bírságot kaptam.
Ráadásul kettőt, mivel egy baráti társasággal voltunk, 2 autóval, és egymás mögött álltak az autók.
Az utca, először parkolónak indult, majd egy mindkét irányból behajtani tilos, kivéve engedéllyel tábla "zárta" el az utat. Mivel közel s távol nem volt szabad parkolóhely, így behajtottunk. Az úttest menet irány szerinti bal oldalára parkoltuk le az autókat. A többi autó közlekedését, gyalogos közlekedést nem zavartuk, nem akadályoztuk. Mikor este mentünk volna haza, egy tiltott helyen várakozik című cetli figyelt mind a 2 kocsi szélvédőjén, mely szerint 5000 Ft-ra helyszíni bírságolnak, és a csekket az üzembentartó címére postázzák, illetve személyesen is át lehet venni a .... címen.
Az autókkal egy vonalban, a menetirány szerinti jobb oldalon egy kb. 2-3 méter magas 1,5 méter széles bokor áll. A bokor mögött kb. 30 centiméterre egy tábla. A tábla az úttesttel párhuzamosan állt. Azaz, ha menet közben nézem, az élét mutatja. Mikor odaálltunk, akkor még minden valószínűség szerint az úttestre merőlegesen állt a tábla, mert nem vettük észre, ugyanis akkor a bokor takarta. Mivel akárhonnan is nézem, a tábla alig vagy egyáltalán nem látható, sőt a túloldalon van, így büntethetnek-e engem ez alapján?
Sajnos sem fényképezőgép, sem kamera nem volt nálunk, hogy "megörökítsük" a helyzetet.
Illetve, ha egyszer nincs engedélyem, akkor be sem mehetnék oda. Ha mégis bemegyek, akkor nem a behajtás ténye miatt kellene büntetni?
A Megállni tilos tábla az úttest mindkét oldalára vonatkozik?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: R.G.

U.i.: Tudom, hogy illetlen dolog ilyet kérdezni, de hogyan lehet mérsékelni az ilyen büntetéseket, vagy van-e valamilyen lehetőség rá?
(2001. 06. 24.)

Kedves R.G.!

A büntetés méltányos. Mivel Ön legalább három szabályt szegett meg. A 'Behajtani tilos' tábla ellenére behajtott, az úttest bal oldalára, a forgalommal szembe parkolt és az indián felkészültsége ellenére a bokorban rejtőzködő táblát sem vette észre. Ezért legkevesebb főbelövés jár. Az 5000 Ft. méltányos költség a kegyelemért. Ha mégsem akar fizetni, amit én mélységesen elítélek, 'fogja a nyuszira'. A nyuszi lehetőleg Ny-Európában lakjon (ország, város, utca, házszám). Javaslom, vegye elő a KRESZ-könyvet és rakja a párnája alá, így talán a rég elfelejtett szabályok is felelevenülnek (a felesége párnája is jó, aludjon kényelmetlenül ő) vezetés közben úgyis az asszony szava érvényesül.

Tisztelettel Autójogász


Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszéd autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.