Parkolás, átmázolt Seat

2001.12.20. 20:52

Természetesen én nem fogadom el a garanciában újrafényezést, mert én nem törött autót akartam venni, az autóm soha nem lesz új, nem ér annyit mint egy hasonló, de nem fényezett.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Esetem a következő: pár napja a 13. kerület fizetős részén álltam meg autómmal, majd kiszálltam, elindultam parkolójegyet venni. A hozzám legközelebb eső automata sajnos rossz volt, így másikat kerestem. Itt várnom is kellett néhány emberre, akik szintén jegyet vettek. A túra végeztével (kb. 8-10 perc) kezemben a jeggyel visszamentem az autóhoz - amin ekkorra már egy piros egységcsomag viritott.
Borzasztó dühös lettem, megkerestem egy parkolóőrt, mondtam a problémámat. Az illető azt a választ adta, hogy neki minden jegy nélküli autót meg kell büntetnie, "nem állhat minden autó mellett percekig". Ekkor döntöttem úgy, hogy a büntit semmiképen nem fizetem ki. Szeretném kérni ötletét, javaslatát ezt az abszurd helyzetet illetően. Esetleg várjak addig, míg felém ólálkodik egy parkolóőr?
Lippi
(2001. 09. 18.)

Kedves Lippi!

Nincs más hátra minthogy: "VILÁG PARKOLÓI EGYESÜLJETEK!", "LE A PARKOLÓŐRŐK ÉS A PARKOLÁSI CÉGEK HATALMÁVAL", "ELEGÜNK VAN A PARKOLÁSI ÖNKÉNYBŐL!"
Mint az illegális harcosoknak, a rejtőzködés a legfőbb fegyverünk. Vegyünk föl álneveket, és bűnösként jelöljük meg külföldi barátainkat. Ezzel szemben az önkény tehetetlen.

Harcra fel! Autójogász


Tisztelt Mándi úr!

A következő problémával fordulok Önhöz!
2001. május 11-én vettem egy új Seat Leon gépkocsit a Porsche Szeged kereskedésben.
Az átvételtől számított 2 hét múlva feleségem észrevette, hogy a jobb első sárvédő nem olyan színű mint az autó többi része.
Ezt jeleztem is a 15 ezer km-es szerviz alkalmából, ahol egy gyors telefonhívással kiderítették, hogy az autó valóban sérült volt, és javítva volt a jobb első sárvédő. Felajánlották hogy garancia keretében újrafényezik.
Ezt én nem fogadtam el, és szakértői vizsgálatot kértem. Ajánlott levelemben felszólítottam a Porsche Hungáriát, hogy cseréljék újra az autót, vagy térítsék vissza a vételárat, ellenkező esetben elállok a vételtől (hivatkoztam a jogszabályra.)
Körülbelül 2 hét múlva meg is érkezett a szakértő, megvizsgálta az autót és megállapította hogy a festékvastagság a szabványon belül van (100-120 mikron kivéve a sérült helyen 200 mikron).
Mai napon felhívott a Porsche Szeged illetékese, elmondása szerint megjött a szakvélemény. Eszerint garanciában lefényezik az autót, de mást nem tudnak tenni, mivel a vizsgálat szerint nem volt nagyon megtörve az autó, csak kicsit, és gittelni se kellett "csak" újrafényezni. Természetesen én nem fogadom el a garanciában újrafényezést, mert én nem törött autót akartam venni, az autóm soha nem lesz új, nem ér annyit mint egy hasonló, de nem fényezett, stb.
Mi a teendő? Fogyasztóvédedelmi Felügyelőséghez forduljak? Pereljem be őket?
Segítségét kérném.
Köszönettel:
Boda-Papp Lóránt
(2001. 09. 18.)

Kedves Lóránt!

Látod, az asszonyok ilyen veszélyesek. Az ember nyugodtan autózik, ő meg mint egy lézer mérőeszköz felfedi a rendellenességeket. Az ügyben persze komoly jogi procedúra után el lehet állni a szerződéstől (pl: a miniszterelnöki autó nem lehet színjátszós), de egyszerűbb a jármű értékcsökkenésének megállapítása, és a vételárból a megfelelő összeg visszakövetelése. Ettől függetlenűl az újrafényezés is kérhető.

Tisztelettel Autójogász

A fenti esetben a fogyasztóvedelmisek pl. segíthetnek, ha ők másodfokon megítélik a cserét, akkor a cégnek meg kell csinálnia. Bocs a közbedumáért, a piros-ezüst Octaviaval is ez volt. A szerk.


Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszéd autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet az autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.