Külföldre utazom

2009.09.10. 20:49 Módosítva: 2009.09.10. 20:49

Tisztelt Autójogász!

Amennyiben a dolgok szerencsésen alakulnak várhatóan ez év végén, vagy jövő év elején külföldre utazom dolgozni. Elképzelésem szerint minimum 6 hónapot töltök majd külföldön, ami kedvező esetben hosszabbodik.

Magyarországon rendelkezem egy személygépkocsival, amit egyelőre nem kívánok eladni. Jó megoldásnak tűnik az ideiglenes forgalomból való kivonás, aminek érintőlegesen már utánanéztem. A dolog ezen része talán nem is lenne bonyolult, amiben bizonytalan vagyok, az a súlyadó és a kötelező biztosítással kapcsolatos dolgok intézése. Nem tudom, hogy van-e arra lehetőség, hogy e két dolgot is szüneteltessem, ha igen, mi a menete? A másik, hogy mivel bizonytalan az utazás időpontja, és nekem Magyarországi tartózkodásom alatt szükségem van az autómra, így sokkal előbb nem tudok lépni az ügyben, az viszont szintén kérdéses a számomra, hogy az év során bármikor kérhetem a fentiek szüneteltetését? Szeretném megtalálni azt a megoldást amellyel a legkisebb költségek terhelnek.

Segítségét előre is köszönöm.

Tisztelettel:

H. Szabolcs


Tisztelt H. Szabolcs!

A biztosítási szerződés forgalmi engedélyre kötelezett gépjárművek esetében szünetel, ha az üzemben tartó bemutatja a gépjármű forgalomból történő ideiglenes kivonását igazoló forgalmi engedélyét, vagy a hivatalból történő ideiglenes kivonásra vonatkozó határozatot. A szünetelés a bejelentés napjától kezdődik és legfeljebb a kivonás tartamának forgalmi engedélybe bejegyzett lejártáig, vagy a gépjármű ismételt forgalomba helyezésig, de legfeljebb hat hónapig tart. Ha az üzemben tartó az újbóli üzembe helyezést hat hónapon belül nem jelenti be, a szerződés érdekmúlással megszűnik.

A gépjárműadó fizetési kötelezettség annak a hónapnak az utolsó napjával szűnik meg, amelyben a hatóság a gépjárművet bármely okból a forgalomból kivonta. Önnek nincs más dolga, mint a forgalomból való kivonást a biztosítónál és az adóhatóságnál is bejelenteni és igazolni.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István