Izzókészlet: egy szívatás még belefér

2009.11.24. 15:50

Tisztelt Autójogász!

A tanácsát szeretném kérni. 2009.09.28-án a rendőrség igazoltatott, és sajnos az izzókészletet nem találtam sehol az autóban. Közölték velem, hogy ez 3000 Ft-ba fog kerülni, mire én nevetve mondtam, hogy ennek elég szívatás szaga van, ugyanis pont ma volt a híradóban, hogy október 1-től nem kell izzókészletet tartani az autóban. Azt mondták, hogy ez még két nap, majd ők nevettek rajtam. Kérdésem a következő:

A törvény(rendelet)-alkotó, mikor rájött, hogy hülyeség az izzókészlet az autókba, az nem a kihirdetés időpontja, viszont ugye egy konkrét dátumhoz kötik a hatálybalépést. Akkor Ön szerint jogos-e a büntetés, vagy érdemes vele foglalkoznom? Azt még szeretném hozzáfűzni, hogy elfelejtettek tájékoztatni a jogkövetkezményekről stb., amit itthon olvastam a bírság nyomtatványának hátulján...

Tisztelettel: Sz. Szabolcs


Tisztelt Sz. Szabolcs!

A módosítás hatálybalépése előtt kötelező az izzókészlet, a bírság mértékének megállapításakor viszont figyelembe vehetik, hogy ez néhány nap múlva már nem lesz kötelező tartozék. Persze abban egyetértünk, hogy ez ilyenkor már szívatás, de a szeptember 28-án érvényes szabály értelmében jogos.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István