Meddig őrizgessem az adásvételi szerződést?

2009.12.27. 11:57

Tisztelt Autójogász!

Az lenne a kérdésem, hogy az adás-vételi szerződést hány évig vagyok köteles megőrizni? Konkrétan egy 1998-ban eladott autó adásvételijét jogosan kérték-e tőlem 2004-ben?

Köszönettel:
Andrea


Tisztelt Andrea!

Nem köteles megőrizni, de ez az érdeke, mert pl. ha a vevő rosszhiszeműen jár el, nem  íratja át, és felszívódik, adót pedig senki nem fizet a jármű után, akkor a bejegyzett tulajdonoson vasalják be az adót egészen addig, míg le nem kerül a nevéről a jármű.

Ha az autóját eladta, akkor azt a szerződés bemutatásával be kell jelentenie 15 napon belül az okmányirodában. Ezután nagy valószínűséggel nem fogják többet zargatni. Ha az autót nem íratták át, akkor viszont Ön köteles pl. fizetni az adót. De számtalan további okból, nemcsak az adó miatt kérhetik az adásvétel igazolását.

Általában 5 éves elévülési idővel kell számolni, de ha 1998. óta egyszer is értesítették, hogy valamilyen kötelezettsége van az autóval kapcsolatban, akkor az 5 éves elévülési idő onnantól újrakezdődik, és ezzel kapcsolatban kérhetik Öntől iratok bemutatását.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István