Friss jogsi: tényleg van próbaidő?

2010.01.05. 23:25

Tisztelt Autójogász!

Szeptemberben szereztem jogosítványt, ami ugyebár a vizsgától számított 10 évig érvényes. A barátaim mondták, hogy ez csak próba jogsi, és ha 2 szabálysértést elkövetek vele, akkor bevonják a jogsit, és hasonlók. Tehát tényleg van próbaidő? Azt tudom, hogy talán 2 évig nem vontathatok, vagy valami hasonló, de például ha már kétszer 54 km/h-val megyek a városban, annyi a jogsimnak? Nekem kicsit hihetetlen... Vagy ha tényleg van, jó lett volna, ha valahol tájékoztatnak erről, ugyanis ilyesmiről senki egy szót sem szólt, sem a vizsgán, sem az okmányirodában.

Előre is köszönöm a választ!
H. D.


Tisztelt H. D!

Jól látja, ez elég húzós lenne. A jogosítványa 10 évig érvényes, eddig szól az egészségügyi alkalmassága. Ezen belül az első két évben kezdő jogosítványnak számít, ez azt jelenti, hogy az első két évben nem vontathat és motoron utast nem szállíthat. Ha ez alatt az első két év alatt közlekedési szabálysértést követ el, a kezdő minősítés újrakezdődik, tehát további két évig nem vontathat és motoron nem vihet utast. A jogosítványt akkor vehetik el, ha súlyos közlekedési szabálysértést vagy bűncselekményt követ el, vagy közlekedési bűncselekmény vagy szabálysértés révén 18 büntetőpontot gyűjt össze (szabálysértésért max. 5 pont jár).

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István


Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.