Eladtam, miért fizessem az adóját?

2010.01.10. 18:36 Módosítva: 2010.01.10. 18:36

Tisztelt Autójogász!

Volt egy autónk, amit júniusban eladtunk, ennek az autónak az éves súlyadója 25 000 Ft körül volt. Miért kell nekem az év második felében is fizetnem, ha nem is használom az autót? Ráadásul olyan keveset keresünk (4 főre 130 000), hogy ki sem tudom fizetni. Nekik van igazuk, hogy az egész évet nekünk kell kifizetnünk?

Köszönettel:
Kíváncsi


Tisztelt Levélíró!

A gépjárműadó éves adó, ez azt jelenti, hogy alapesetben a teljes adóévre járó adót kell megfizetni annak, aki az év első napján tulajdonosa a járműnek. Ha a tulajdonos év közben eladja és az eladást az okmányirodában bejelenti, a következő évtől nem minősül adóalanynak. Tehát a teljes évre eső adót ki kell ilyenkor fizetni, jövő január 1-jén már a vevő nevén lesz a jármű, onnantól Ő fizeti az adót. Ha nem használja valaki az autóját, akkor nem kell adót fizetnie időarányosan, ha elintézi a forgalomból való ideiglenes kivonását.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István


Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.