Ki hivatott megállítani?

2010.03.10. 10:48

Tisztelt Autójogász!

Egy Fiat Ducato 2,8 jtd autót vezetek, ruházatot szállítok. Rendőr jelenléte nélkül ki hivatott arra, hogy megállítson? Elkérje a papírjaim, leírja az adataim? Nő létemre félve a mai világ dolgaitól szívesen venném a segítségét!

Köszönöm!
Ildi.

Tisztelt Ildi!

Ellenőrzésre jogosult a rendőrség, a közlekedési hatóság (közlekedésfelügyelet), a vámhatóság, a katasztrófavédelmi hatóság és a munkaügyi hatóság is. Ezek a rendőrséggel vagy önállóan is jogosultak az ellenőrzésre, az ellenőrzés megkezdése előtt hatósági jogosultságukat igazolvánnyal kell igazolniuk.

Az ellenőrző hatóság jelzésére a jármű vezetője a járművet köteles megállítani, személyazonosságát és járművezetési jogosultságát igazolni, a jármű és tartozékai, a rakomány, az okmányok ellenőrzésével kapcsolatos felhívásnak eleget tenni. Az ellenőrzés során az ellenőrző hatóság a járműhöz és tartozékaihoz, a rakományhoz tartozó okmányokat a helyszínen időlegesen elveheti, továbbá a jármű műszeres ellenőrző vizsgálatát vagy kötelező javítását rendeli el, amelynek a helyszínére történő közlekedésre a jármű vezetőjét utasíthatja.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István