Matrica és a rendkívüli hóhelyzet

2010.03.12. 15:46

Tisztelt Autójogász!

2010. 02. 13-án Budapestre mentünk. A főutak helyett az autópályát kellett használnunk hóátfúvás (útzárak) miatt. Mór-Söréd-Csákvár-Budapest útvonalon szoktunk menni. Reggel 8.19-kor megvettük a matricát az M7-es autópályára, és 8.30-kor értesültünk (Class FM rádióból, 16.00 körül hazaérve az interneten is olvastuk) arról, hogy Székesfehérvár és Budapest között ingyenesen lehet használni az autópályát. Hazaérve felhívtuk az autópálya-kezelő ügyfélszolgálatát, hogy visszaadják-e a pályamatrica árát, vagy jóváírják-e, és azt mondták, hogy a média mindent kitalál, nem is ingyenes a pálya! Budapestről hazafelé 3 autóval jöttünk, abból kettő nem vett matricát és a mai napig nem jött büntetés. Akkor ez most hogy van? Érdeklődni szeretnénk, hogy a pénzt vissza lehet-e kérni vagy jóváírják-e ilyen esetben?

Tisztelettel:
Zoltán

Tisztelt Zoltán!

Az autópálya-használatot szabályozó 36/2007. számú GKM-rendelet 2. § (4.) bekezdése szerint: Nem kell díjat fizetni a közút lezárásának vagy forgalma korlátozásának (elterelésének) időtartama alatt azon az egyébként díjköteles útszakaszon, amelyet a Kkt. 14. § (1.) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott szervek terelőútként jelöltek ki. A közút kezelője a terelőútként kijelölt díjfizetésre kötelezett útszakaszról és a díjmentesség időtartamáról a közlekedésben résztvevőket a rádió, a televízió és a sajtó útján, a Nemzeti Közlekedési Hatóságot előzetesen, írásban - vagy ha szükséges, haladéktalanul - tájékoztatja. Tehát ha a díjmentességet a média útján közzéteszik, nem kell fizetni.

Ugyanakkor a rendelet arról már nem rendelkezik, hogy ilyenkor a megváltott matricák árát vissza is kell téríteni, és mivel ez egy állam által szabályozott műfaj, jogszabály felhatalmazása nélkül nem is tehetik meg.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István