December 31-én eladtam a gépkocsit, én fizetem az adót?

2010.03.23. 10:50

Tisztelt Autójogász!

Tulajdonomat képező autómat eladtam 2009. dec. 31-én, és 2010. jan. 12-én bejelentettem az eladás tényét (faxon elküldtem az adásvételit) az önkormányzati adóhatóságnak, de az lenne a kérdésem, jól tudom-e azt, hogy a 2010. évre már az új tulajdonosnak kell a teljesítményadót fizetni?

Köszönettel,
S. István

Tisztelt S. István!

Önnek nem az önkormányzati adóhatósághoz kell bejelenteni az adásvételt, hanem az okmányirodába kell bevinni az adásvételi szerződés eredeti példányát, a továbbiakat az okmányiroda intézi az adóhatóság irányában is. Jó esetben továbbították a faxot az okmányirodának, de ez az eredeti irat bemutatása nélkül nem sokat ér.

Azt mondja a gépjárműadóról szóló törvény, hogy: „Amennyiben a gépjármű tulajdonjogában bekövetkezett változást az átruházó korábbi tulajdonos (a továbbiakban: átruházó) a külön jogszabály alapján - de legkésőbb a változás évének végéig - bejelentette, akkor a bejelentési kötelezettség megnyíltát (szerződés megkötésének időpontját) követő év első napjától nem minősül adóalanynak.”

Ha 2009. december 31-én be is jelentette volna az adásvételt, most Önnek nem kellene adót fizetni. Mivel azonban a bejelentésre csak januárban került sor, sajnos Ön lesz az adó alanya az idei évben is.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István