2010.03.24. 16:49

Tisztelt Autójogász!

Nekem van egy 1996-os évjáratú, 125 kW-os BMW-m, és nem tudom, hogy most kell rá fizetnem vagyonadót vagy nem? Mert sok helyen úgy írják, hogy 125 kW-nál erősebb autóra kell fizetni, és ahány kalkulátorral kiszámoltam, mindegyik más értéket adott meg.

Előre is köszönöm:
Levente

Tisztelt Levente!

Valóban többféle értelmezés kering, holott a törvény úgy fogalmaz, hogy adóköteles a 125 kilowatt teljesítményt elérő hajtómotorral rendelkező személygépkocsi. Önnek tehát adóznia kell. A vagyonadó 175 kW-ig a gépjárműadó duplája, az Ön esetében 125 kW*185*2, azaz 46 250 Ft.

Ebből 50%-os adókedvezmény illeti meg a kizárólag elektromos hajtású, valamint a hibrid hajtású személygépkocsit; illetve annak az adóalanynak a - legfeljebb egy darab - személygépkocsiját, aki szülőként, nevelőszülőként, örökbefogadó szülőként háztartásában 3 vagy annál több gyermeket nevel (tart el).

A kétszeres adóterhelés kizárása érdekében pedig a fizetendő vagyonadó összegéből a személygépkocsi után a terhére az adóévre kivetett (járó) gépjárműadó összegét.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.