2010.07.02. 12:16

Tisztelt Autójogász!

Azzal a kéréssel fordulok önhöz, hogy van autópálya pótdíjam és úgy hallottam, hogy 2007. 12. 22-én hoztak egy olyan törvényt, hogy a pótdíj egy év után elévül. Ez után érdeklődnék, hogy milyen módon évül el, mert nekem az ügyvéd azt mondta, hogy csak akkor évül el egy év után, ha egy évig nem küldenek ki semmilyen felszólító levelet. Kérem, írja meg, milyen módon évül el, meg ha kérhetném annak a törvénymódosításnak a számát, ami ezt szabályozza.

Tisztelettel: R. Tibor

Tisztelt R. Tibor!

Az egyéves elévülési szabályt a közúti közlekekedésről szóló 1988. évi I. tv. 15. § (5) bekezdése tartalmazza. Eszerint: Amennyiben a díjat nem fizették meg, a jogosulatlan úthasználat időpontjától számított 60 napos jogvesztő határidőn belül köteles a közútkezelő postára adni a díj- vagy pótdíjfizetési felszólítást. A díj- és a pótdíjfizetési kötelezettség egy év alatt évül el. Az elévülés alapvető szabályait a Polgári Törvénykönyv 1959. évi IV. törvény szabályozza, amit szintén figyelembe kell venni. Ennek 327. §-a szerint a követelés teljesítésére irányuló írásbeli felszólítás, a követelés bírósági úton való érvényesítése, továbbá megegyezéssel való módosítása – ideértve az egyezséget is –, végül a tartozásnak a kötelezett részéről való elismerése megszakítja az elévülést. Az elévülés megszakadása, illetőleg az elévülést megszakító eljárás jogerős befejezése után az elévülés újból megkezdődik.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.