Átvizsgálhatják-e az autómat?

2010.07.07. 13:37

A napokban esett meg egy ismerősömmel a következő: éjszaka hazafelé tartottak (hétközben, üzleti megbeszélésről, nem fogyasztottak alkoholt), mikor autójukat megállították és igazoltatták őket. Minden papír rendben van, teljesen átlagos az autó, a sofőr és társa 40-es éveiben jár, teljesen átlagos külső (tehát nem kigyúrt nagydarab kopasz pénzbehajtók). A rendőr az iratok ellenőrzése után rögtön nekiállt átvizsgálni az autót (indokát nem közölte), kesztyűtartót, mindent. A csomagtartóban talált egy golfütőt és egy baseball ütőt melyet a sofőr nyilván nem sportcélból hanem önvédekezésből tartott ott, de ilyen irányú kérdés nem merült fel. A rendőr ezeket az eszközöket elkobozta (jegyzőkönyvet adott), mondván, hogy ezek a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök. A sofőr kíváncsiságból megkérdezte, hogy most ő ezekkel sportolni szokott akkor mi van, vagy ha éppen most vett egy baltát ami ott van a kocsiban akkor azt is elveszi a rendőr? A válasz az volt, hogy elveszi, sőt akár elő is állíthatja. Kérdésem:
- a rendőr különösebb indok nélkül átkutathatja-e az autót (ha jól tudom, ehhez azért kell valamilyen vélelmezett vagy alapos indok)?
- elveheti ezeket az eszközöket (pl. van az autóban egy kisbalta mert sokat járok az erdőbe és ha elakadok jól jöhet. És van egy töltött gázpisztoly is. A baltát elveheti, a gázpisztolyt (aminek a felhasználási területe eléggé egyértelmű) pedig nem? Ez érdekes számomra.
- Ha nem volt indokolt az intézkedés érdemes panaszt tenni és a lefoglalt eszközöket visszakövetelni?

A rendőrségi törvény tartalmazza az előírásokat, eszerint a rendőrség bűncselekmény elkövetőinek elfogása, előállítása, közbiztonságot veszélyeztető cselekmény vagy esemény megelőzése, megakadályozása érdekében épületet, építményt, helyszínt csomagot és járművet átvizsgálhat. Ennél konkrétabb indok nem kell.
A járműben talált közbiztonságra veszélyesnek ítélt eszközöket elveheti. A 175/2003. (X. 28.) Kormányrendelet melléklete felsorolja, mik a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök:
a) az olyan szúró- vagy vágóeszköz, amelynek szúróhosszúsága vagy vágóéle a 8 cm-t meghaladja, továbbá a szúróhosszúság vagy a vágóél méretétől függetlenül a dobócsillag, a rugóskés és a szúró-, vágóeszközt vagy testi sérülés okozására alkalmas egyéb tárgyat kilövő készülék (különösen: íj, számszeríj, francia kés, szigonypuska, parittya, csúzli);
b) a jellegzetesen ütés céljára használható és az ütés erejét, hatását növelő eszköz (különösen: ólmosbot, boxer);
c) a lánccal vagy egyéb hajlékony anyaggal összekapcsolt botok, nehezékek;
d) az olyan eszköz, melyből a szem és a nyálkahártyák, illetve a bőrfelület ingerlésével támadásra képtelen állapotot előidéző anyag permetezhető ki (gázspray);
e) az olyan eszköz, amely az utánzás jellege és méretarányos kivitelezése miatt megtévesztésre alkalmas módon hasonlít a lőfegyverre (lőfegyverutánzat);
f) az olyan eszköz, amely elektromos feszültség útján védekezésre képtelen állapot előidézésére alkalmas (elektromos sokkoló);
g) az olyan eszköz, amely a zárszerkezetek illegális kinyitására vagy feltörésére szolgál (különösen: álkulcsok, mechanikus vagy elektromos elven működő zárnyitó szerkezetek).
A felsorolás nem teljes körű, ezért a rendőri gyakorlat ideérti a baseball ütőt is, ez besorolható a b) pontba. Baseball ütő, balta, bozótvágó kés, golyóálló mellény ilyen minősítéséről sokszor lehetett hallani, olvasni a médiában. Illetékes rendőri vezetők azt szokták e témában nyilatkozni, hogy baseball ütőt autóban csak a sporttal foglalkozónak néznek el, ha az be van csomagolva és nem önvédelmi célból van az autóban. Ennek a szigorúságnak az lehet az oka, hogy kis hazánkban sok a baseball ütős megverés.  Ezzel egyébként az ombudsman is foglalkozott pár éve, érezhető eredmény nélkül.     
Mindettől függetlenül panaszt lehet tenni, de az önvédelmi célra kár hivatkozni, talán inkább a vittem ajándékba, vagy a nem tudtam verziók bejöhetnek.