2010.07.20. 14:30

Tisztelt Autójogász!

Mozgó autóból bemértek, 90 helyett 102-vel. Amióta a fix tarifákat bevezették a százalékos helyett, s 105-től indul a 30 ezres tétel, sosem megyek ennél gyorsabban, nem gondoltam, hogy ebből is baj lehet.
Viszont most sem találok sehol arra vonatkozó tarifát, hogy mi alapján és mennyit kell fizetnie annak, aki hozzám hasonlóan kicsit ment gyorsan? Itt nincs fix összeg?

Az autó a feleségem nevén van, most ő kapott levelet, hogy nevezze meg a sofőrt. Akár megteszi, akár nem, áll a kérdés: itt lehet méltányosságot kérni? És ki fog büntetőpontot kapni?

Köszönöm a munkáját és a lehetőséget!
Mute
Tisztelt Levélíró!

Ha a sebesség alapján nem lehet a közigazgatási bírságot kiszabni, de megtörtént a sebességtúllépés, marad a hagyományos szabálysértési eljárás és mellé a büntetőpontok. Ebben az esetben felesége nem köteles hozzátartozóját megnevezni, hivatkozhat arra, hogy hozzátartozója vezette a járművet, akit nem kíván megnevezni. Ha ezt nem teszi meg, a bírság összege 30 ezer Ft-ig terjedhet. Az eljárás során figyelembe veszik a közlekedő tiszta előéletét és ha sokallják a kiszabott bírságot, lehet a mérséklését kérni, ha erre megfelelő indokokat tudnak előhozni.


Tisztelettel: Dr. Koszoru István