Elsőbbségadás tábla figyelmen kívül hagyása

2010.09.04. 08:00

Tisztelt Autójogász!

Érdeklődni szeretnék a következő ügyben: kezdő B kategóriás jogosítvánnyal (öt hónapja szereztem meg) elkövettem egy szabálysértést (állj! elsőbbségadás kötelező tábla figyelmen kívül hagyása). Ezért visszavonhatják a jogosítványt, büntetőpontot adnak, vagy fizetni kell?

Köszönettel:

D.
Tisztelt D.!

A 218/1999. számú kormányrendelet 44. §-ában találjuk meg a választ: Aki az elsőbbségre vagy az előzésre vonatkozó szabályokat megszegi, 50 ezer Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható és 4 büntetőpontot kap. Súlyosabb a büntetés, ha az elsőbbségre vagy az előzésre vonatkozó szabályok megszegésével a közlekedés más résztvevőjét hirtelen fékezésre vagy irányváltoztatásra kényszeríti, ezért már 100 ezer Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható és max. egy évre eltiltható a járművezetéstől és büntetőpontból is már 5 jár érte. Ha tehát csak a tábla figyelmen kívül hagyása volt, a jogsi marad.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.