2010.09.14. 10:30

Tisztelt Autójogász!

Április közepén sajnos rossz helyen parkoltunk, kerékbilincset és kaptunk. Felhívtuk a megadott számot, kifizettük az 5000 + 15 000 Ft-ot és levették. A héten kaptunk egy levelet az új szombathelyi rendőrségi központból, hogy szabálytalan parkolás miatt 30 000 Ft büntetést kell fizetnünk. Az ügyiratszám alapján megnéztem a trafficPOINT rendszerben és a fényképek az ominózis áprilisi szabálytalan parkolásunkkor készültek. Párom fel is hívta a rendőrséget ahol azt mondták fizessük be mert ez erősebb érvényű mint a közteresek büntetése. Hogy is van ez? Kétszer kell bűnhődni egy bűn miatt?

Válaszát előre is köszönjük!

Tisztelettel: Sz. Szilárd

Tisztelt Sz. Szilárd!

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi 1. törvény  21/B. § (2) bekezdése értelmében helyszíni bírság, továbbá szabálysértési eljárásban pénzbírság nem szabható ki azzal a személlyel szemben, akivel szemben a szabálysértés alapjául szolgáló előírás megsértése miatt közigazgatási bírság kiszabásának van helye. Ez 2009. augusztus 1-től van így, korábban csak a szabálysértési bírságot nem kellett befizetni, így előbb befizette az autós a helyszíni bírságot, aztán érkezett a közig bírság is. Ezt a szabályt tehát örömünkre egészítették ki tavaly, hogy helyszíni bírságot sem kell párhuzamosan fizetni. A kerékbilincs azonban más téma. A le és felszerelésért ugyanis nem bírságot fizetünk, hanem költséget, erre pedig nem vonatkozik a törvényben meghatározott mentesség. Tehát be kell fizetni a költséget is meg a bírságot is.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.