Diszkrimináció a GKFB bónuszváltásnál 2010 után?

2011.01.24. 17:27

Tisztelt Autójogász!

2010. október 5-i hatállyal kötöttem kötelező felelősség biztosítást a már meglévő autóm mellett másodikként tulajdonomba került autómra. Ennek megfelelően a bónusz besorolás A0 lett. A régebbi autómat 2010. november 02-án eladtam és november 3-án a biztosítómnál ezt bejelentettem. Ennek megfelelően a megmaradt autóra átírták az előző autó B8-as bónusz besorolását.
Én arra számítottam, hogy január elsejével megkapom a B9 besorolást, mert eltelt egy újabb év balesetmentes vezetéssel.
A biztosító a 19/009. (X. 9.) PM rendeletre hivatkozva azt állítja, hogy esetemben a B9-re váltás csak az évfordulón, azaz 2011. október 5-én fog megtörténni.

2010-től a biztosítási év nem egyezik meg a naptári évvel. A biztosító álláspontjából az alábbi dolgok következnek:
Ha valaki nem a biztosítási évfordulón cserél autót, a biztosító akár majdnem egy évvel is késleltetheti a bónusz fokozat emelését (esetemben 9 hónappal), ami az autósnak többlet kiadás, a biztosítónak többlet nyereség.
Ha valaki egy évnél rövidebb időnként cserél autót, soha nem lesz évfordulója, így soha nem lép magasabb bónusz fokozatba.

Kérdéseim a következők:
Ha a biztosítónak nincs igaza, milyen jogszabályra hivatkozhatok a reklamációnál?
Ha a biztosító a hatályos jog szerint jár el, milyen intézménynél lehet a diszkriminatív rendelettel kapcsolatban fellépni?
Válaszukat előre is köszönöm.

Üdvözlettel:
Fehér István

 

Tisztelt Fehér István Úr!

A biztosító által hivatkozott 19/009. (X. 9.) PM rendelet 3.§ (6) pontja így rendelkezik:

"(6) Ha az üzemben tartó egy adott gépjárműre már rendelkezik szerződéssel, és annak hatálya alatt másik, azonos gépjármű-kategóriába tartozó gépjárműre is szerződést köt, az új szerződést A00-ba kell sorolni. Ha a kedvezőbb besorolású gépjármű szerződése érdekmúlás miatt megszűnik, akkor a megszűnt szerződésen megszerzett besorolás a szerződés megszűnését követő két éven belül, a megszűnést követő naptól ugyanazon gépjármű-kategóriába tartozó gépjárműre az adott üzemben tartó által kötött, hatályban lévő szerződésre - a biztosítási időszakon belül is - érvényesíthető."

Az Ön számára az idézet második mondata érdekes, ez alapján ugyanis Önnek van igaza: az új autóra akár a biztosítási időszakon belül is érvényesíthető a korábban megszerzett bonus.

Tisztelettel,

dr. Horváth Bence