2011.02.03. 10:39

Tisztelt Autójogász!
Úgy egy héttel ezelőtt eladtam 1,5 m Ft-ért az autómat, ami egyébként 300-400e Ft-tal többet ér.Nem vettem észre rajta semmi hibát, egyszerűen szerettem volna minél hamarabb eladni. A vevő megtekintette, kipróbálta, nézegette úgy egy órán át, mondta, hogy hall valami hangot a kuplungnál, de nem tudtam rá mit mondani, mert én nem vettem észre rajta semmi problémát, használatban volt a kocsi.Majd megvette. Néhány napja felhívott, hogy elvitte szerelőhöz, és nagy gond van a váltójával, a szerelés úgy 300e Ft és fizessem ki a felét, mert ez rejtett hiba. Ha nem fizetem, akkor pedig bíróságra viszi az ügyet.
Mit javasol, mit tehetek ebben az ügyben?
Köszönettel
Adrienn

Tisztelt Adrienn!

Az eset több kérdést felvet:
- Mi van az adásvételi szerződésben? Szerepel benne az ön szavatosságát kizáró kitétel? Ha igen, akkor Ön igen jó helyzetben van, mert a szavatosság kizárásával párhuzamosan Ön - elmondása szerint - árengedményt is adott, ami pont egyezik a most állítólagosan felmerült kár mértékével. Ilyen esetben a szavatosság korlátozása érvényes: ön kizárta a szavatosságot, cserébe a vevő olcsóbban vette meg az autót.
- Hány éves az autó, mennyit futott, és mi a pontos hiba, amit a vevő most felhánytorgat? Általánosságban elmondható, hogy az eladót a használt autóért a használtság mértékével arányosan csökkent mértékű szavatosság terheli. Ez azt jelenti, hogy egy 200 000 km-t futott autónál például nem feltétlenül minősül hibás teljesítésnek, ha a kuplungtárcsát a vételt követően a vevőnek rövid időn belül ki kell cserélni, mert éppen akkorra kopott el.
Javaslom, először is üljenek le a vevővel, és próbálja megtudni, mi ment tönkre, mi a hiba. Kérjen erre vonatkozó dokumentumokat, bizonyítékokat.

Tisztelettel,
dr. Horváth Bence