Teherautóként üzemelő családi autó

2011.02.03. 10:14

Tisztelt Autójogász!

Autóvásárlás előtt állok, és nagyon sok szimpatikus "kishaszonjármű" kapható, melyek jóval olcsóbbak mint ugyanaz személygépjármű kivitelben. Kérdésem, hogy tulajdonképpen mi a jogi különbség az szgk. és a tgk. között, használhatom-e ugyanúgy a tgk-t, van-e a tgk-val valamilyen egyéb kötelezettség? (menetlevél és egyéb ijesztő dolgok). És pld. egy tgk. Berlingo az autópályán szgk. vagy tgk.-ként viselkedik? Milyen matrica kell rá?

Köszönettel: Lipcsei

Tisztelt Levélíró!

Ha magánszemélyként veszi meg, már nem kell menetlevelet vezetnie. Személygépkocsival, motorkerékpárral, 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival
aa) autópályán 130 km/óra,
ab) autóúton 110 km/óra,
ac) lakott területen kívül egyéb úton 90 km/óra,
ad) lakott területen 50 km/óra a megengedett legnagyobb sebesség, 2010. január 1-től tehát nincs eltérő sebességkorlát a kishaszonjárművekre.
Autópálya matrica szempontjából is abba  kategóriába tartozik, mint egy személygépkocsi: „D1 díjkategória: a motorkerékpár, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjármű és mindezek bármilyen vontatmánnyal is”
Gépjárműadó: Az adó alapja a tehergépjármű hatósági nyilvántartásban feltüntetett saját tömege (önsúlya) növelve a terhelhetősége (raksúlya) 50%-ával. Az adó mértéke minden megkezdett 100 kilogramm után:
a) a légrugós vagy azzal egyenértékű rugózási rendszerű nyerges vontató, tehergépjármű, autóbusz esetén 1200 Ft,
b) az a) pont alá nem tartozó gépjárművek és pótkocsik esetén 1380 Ft. (Szgk. esetén a gyártási évében és az azt követő 3 naptári évben 345 Ft/kilowatt, gyártási évet követő 4-7. naptári évben 300 Ft/kilowatt.)

Tisztelettel: Dr. Koszoru István