Ha nincs riasztó, nem fizet a biztosító?

2011.02.10. 11:28

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Casco kárkifizetéssel kapcsolatban szeretnék kérdezni, mert ellopták az autómat.

A konkrét eset a következő lenne:

Az autót 2 évesen, használtan vásároltam. Biztosítási alkuszon keresztüli szerződéskötéskor a riasztó meglétét külön nem ellenőrizték, nyilatkozni kellett, hogy van benne. Én úgy tudtam, hogy van benne, de külön nem ellenőriztem soha. Az autó távirányítós széria kulccsal nyílt, záródott, de soha sem próbáltam feltörni, szirénáztatni, stb.

Most (a lopás után) már nem vagyok biztos, hogy ténylegesen volt benne, mivel jelenleg a biztosító a kifizetési összeg megállapítása előtt kéri tőlem a riasztóberendezés vásárlási számláját, és ezt a kérést nem tudom hova tenni.

A kérdéseim:

1) be tudják e bizonyítani utólag (a biztosítónak leadott gyári kulcsok-, gyártói adatlekérdezések alapján, stb) hogy esetlegesen nem is volt benne riasztó?

2) ez esetben mentesül-e a biztosító (teljes körűen vagy részlegesen) a kárkifizetés alól?

3) mit tudok tenni ebben az esetben?

Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Nagy Zoltán

Tisztelt Nagy Zoltán Úr!

Nem tartom jóhiszeműnek a biztosító számla iránti igényét, most, hogy az autót ellopták, és emiatt teljesítenie kellene. Ön ugyanis az autót használtan vette, így teljesen életszerű az az eset, hogy Ön sem kapta meg a számlát az előző tulajtól. Sajnos nem ismerem a konkrét biztosítót, így annak az ügyben aktuális biztosítási feltételeit sem, de általánosságban elmondható, hogy ha a szerződéskötéskor a biztosító nem kérte a számlát, azaz nem szabta a biztosítási szerződés érvényességének feltételéül annak bemutatását, vagy leglábbis olyan tartalmú nyilatkozatot, hogy az rendelkezésre áll, akkor elfogadta az Ön nyilatkozatát a riasztó meglétét illetően. Egyébiránt egy riasztó meglétét nem csak a számla bizonyíthatja. Ez alapján a kérdéseire adott válaszok:

1. A gyári felszereltséget nyilván le tudják kérni, de az utólagos beszerelésű riasztót, ami ugyanolyan szakszerű is lehet, bajosan lehetne ellenőrizni, hiszen az autót ellopták, nincs mit ellenőrizni. Kérdés, hogy Ön mit jelölt meg a biztosításkötéskor: gyári, vagy utólagos riasztót?

2. A biztosító esetleges mentesülése a szerződési feltételektől is függ.

3. Elsőként át kell tanulmányozni a CASCO biztosítás szerződési feltételeit és az Ön által a szerződéskötéskor adott nyilatkozatokat, majd ezután le kell ülni a biztosítóval egyeztetni.

Tisztelettel,

dr. Horváth Bence